Drie PvdA-wethouders in rood-witte schemering. V.l.n.r.: Jelle Zoetendal (Heerenveen), Libbe de Vries (Opsterland) en Cor Trompetter (Smallingerland).
Drie PvdA-wethouders in rood-witte schemering. V.l.n.r.: Jelle Zoetendal (Heerenveen), Libbe de Vries (Opsterland) en Cor Trompetter (Smallingerland). Foto: Actief Media

PvdA wil behoud sociaal domein, maar hoe?

BEETSTERZWAAG - Het zit de Friese en ook de meeste overige Nederlandse gemeenten niet mee. "De Friese gemeenten hadden in 2018 een tekort op het sociaal domein van circa 35 miljoen euro, vooral op de WMO en de jeugdzorg", zei PvdA-wethouder Jelle Zoetendal uit Heerenveen donderdag in de grote zaal van It Buorskip in Beetsterzwaag.

Daar had de afdeling Opsterland van de PvdA de partijleden en overige belangstellenden uit de eigen en omliggende gemeenten uitgenodigd voor een openbaar debat over het sociaal domein. De grote zaal was er voor afgehuurd. Dat leek wat overdreven: er waren nog geen 25 mensen, iedereen meegeteld.

Maar de bedragen die - mondeling - over tafel gingen, werden steeds groter. De Nederlandse gemeenten moeten er jaarlijks 600 miljoen euro bij krijgen om het sociaal domein te bekostigen, was kort samengevat één van de discussiestellingen. "Dat is een leuk begin", aldus wethouder Zoetendal. "Ik heb ook wel eens het bedrag anderhalf miljard gehoord."

Zijn collega Cor Trompetter, PvdA-wethouder van Smallingerland, wees op een berekening van wethouder Rob Jonkman (CU) uit Opsterland: "Volgens hem zijn de gemeenten de laatste jaren vijf miljard euro gekort!" Voor Opsterland is het tekort op het sociaal domein vijf miljoen, voor Smallingerland twaalf miljoen euro, zei Trompetter. "Het is dweilen met de kraan open!"

"Waarom is het aantal Friese jongeren in de jeugdzorg zo groot? Zolang je dat niet weet, kun je ook weinig doen aan preventie", merkte een jonge moeder op, zelf werkzaam in de zorg. Wethouder Zoetendal: "Preventie is geen wettelijke taak. Daar is dus ook geen rijksgeld voor. Gemeenten moeten dat zelf betalen."