Anne Woudwijk toont zijn werk in Observeum te Burgum.
Anne Woudwijk toont zijn werk in Observeum te Burgum. Foto: Ingezonden

Expositie Anne Woudwijk in Observeum

BURGUM - Vanaf 7 december is de expositie 'Nova Cura' van Anne Woudwijk in het Observeum te bewonderen. Er is grafisch werk te zien dat nog nooit eerder is geëxposeerd. Sommige werken zijn zelfs speciaal voor deze wintertentoonstelling gemaakt. Verhalen en mythen hebben altijd Woudwijk zijn voorkeur gehad. "Mijn werk is geïnspireerd op de Griekse Mythologie, dus waar past deze expositie beter dan bij Observeum waar geschiedenis en sterrenkunde bij elkaar komen?"

De in 1952 te Drachten geboren en getogen kunstenaar groeide op in het flowerpower-tijdperk en begon zijn artistieke loopbaan als decorateur van piano's. Hij werd later echter bekend door zijn grote geabstraheerde beelden uit Belgisch hardsteen.
Na de technische school en negen maanden in de bouw kon Woudwijk aan de slag bij een muziekhandel in Drachten waar hij twee jaar lang orgels en piano's beschilderde. Tijdens zijn militaire dienstplicht mocht hij zijn artistieke vaardigheden verder ontwikkelen. De legerplaats in 't Harde is vernoemd naar luitenant-kolonel Tonnet. Woudwijk werd gevraagd een standbeeld te maken van deze verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) kon Woudwijk na zijn militaire dienst voor zichzelf beginnen als beeldhouwer. Toen het hakken in hardsteen te zwaar begon te worden is Woudwijk, na nog wat klein beeldhouwwerk te hebben gemaakt, weer gaan tekenen. Tegenwoordig is zijn atelier piepklein, het is een vergrote kast die vol staat met mythische en symbolische voorwerpen. Er is één plaats vrij, de tekentafel. Hier moet gewerkt worden. "Sommige tekeningen, zoals die voor deze expositie, maak ik met viltstift, die vervolgens naar zeefdrukker Peter Gerrits gaan, om er een druk in zwart-wit of kleur van te maken." De werken van Woudwijk zijn nog tot 1 april te bezichtigen in het Observeum.

Menno van Coehoornweg 9
Burgum, www.observeum.nl

Nieuw type
zoutsilo Omrin

LEEUWARDEN - Vorige week is gestart met het plaatsen van een nieuwe zoutmeng-installatie. De installatie kan dag en nacht volautomatisch mengen, volgens Omrin uniek in Nederland.

Met de nieuwe zoutsilo heeft Omrin de beschikking over een grotere capaciteit zout met pekelwater. Ook de hoofdwegen kunnen nu met pekelwater worden gesproeid, een duurzamer alternatief voor strooien met zout.

De nieuwe installatie kan volautomatisch mengen, zodat een gegarandeerde pekelwateroplossing van 21 procent is geborgd. De installatie geeft een signaal af via sms wanneer er zout moet worden aangevuld. Zo kan er snel worden ingespeeld op zouttekorten. De installatie is daarmee beter inzetbaar dan de bestaande menginstallatie. Ook de capaciteit is fors toegenomen: in de nieuwe installatie kan 260 kuub pekelwater. Met de 50 kuub pekelwater van de bestaande menginstallatie wordt de voorraad fors opgeschroefd.

Met het pekelwater werden voorheen alleen de fietspaden gesproeid. De nieuwe zoutsilo wordt deze week operationeel gemaakt.