Hannie Rienks bij bloemenzaak Bloemtique schuin tegenover de grote kerstboom in de Kerkstraat waar veel activiteiten plaatsvinden. Scan de foto voor een filmpje.
Hannie Rienks bij bloemenzaak Bloemtique schuin tegenover de grote kerstboom in de Kerkstraat waar veel activiteiten plaatsvinden. Scan de foto voor een filmpje. Foto: Actief Media

Charles Dickens Kerstmarkt in Buitenpost

BUITENPOST – Zaterdag 7 december is de zevende editie van de Charles Dickens Kerstmarkt in Buitenpost. Met ongeveer 80 kramen is het een flinke kerstmarkt, en één van de eerste kerstmarkten in Charles Dickensstijl van dit jaar.

Volgens initiatiefnemer en medeorganisator Hannie Rienks hadden er nog veel meer kramen op de markt kunnen staan, maar kiest men bewust voor kwaliteit. "Wy hawwe leaver wat minder kreamen mei in moai oanbod, as mear kreamen mei in protte fan itselde. Wy krije ek wol oanfragen fan minsken dy't hjir mei skjinmakmiddels stean wolle. Dan sizze wy nee, want it is gjin bradery."
De kerstmarkt trekt ieder jaar tussen de 10.000 en 12.000 bezoekers. Ongeveer 50 vrijwilligers leiden alles in goede banen.

Op vrijdag om 19.00 uur is er een soort van prelude voor de kerstmarkt op zaterdag. Een wethouder van de gemeente Achtkarspelen doet de verlichting aan, kerstliederen worden gezongen door een koor met zowel jonge als oude zangers en zangeressen (mogelijk ook bewoners van woonzorgcentrum Haersmahiem).
Zaterdag begint de markt om 14.00 uur. In de Mariakerk zingen diverse koren in uiteenlopende genres. Bij de grote kerstboom, op de hoek van de Kerkstraat en Christinastraat, is een muziektent. Hier treedt onder andere Sequens op, de winnaar van het Friese songfestival Liet. Verderop wordt er een ijsbaan aangelegd, voor het echte wintergevoel.
Van 14.30 tot 17.30 uur is er straattheater van Masquerade Theater, die in 2020 vijf bijzondere voorstellingen opvoert bij Fogelsangh State in Veenklooster. De acrogymgroep van Turn- en Gymsport Dokkum treedt hierna op tot 20.00 uur. Voor burgemeester Oebele Brouwer is er een bijzondere rol weggelegd. Samen met zijn vrouw voorziet hij de standhouders van soep.

"It wurdt wer in hiel gesellige krystmerk foar it hiele gesin", zegt Rienks. Het is de laatste keer dat zij de kerstmarkt organiseert, want ze is verhuisd naar Ezumazijl. Dat er in 2020 weer een kerstmarkt komt, betwijfelt ze niet. "Ik haw alles goed oerdroegen." Meer vrijwilligers zijn echter altijd welkom. Aanmelden kan via:
kerstmarktbuitenpost@gmail.com.