Wim Braam van KV Drachten (tweede van links) probeert een
doorloopbal te voorkomen.
Wim Braam van KV Drachten (tweede van links) probeert een doorloopbal te voorkomen. Foto: Janko van der Kooi

Winst korfballers Drachten, verlies Flamingo's

DRACHTEN - Door het dubbele kampioenschap van vorig jaar mag de hoofdmacht van KV Drachten/van der Wiel dit jaar ook in de zaal uitkomen in de landelijke overgangsklasse in de korfbalcompetitie. In de eerste speelronde wachtte de degradant uit de hoofdklasse, SKF uit Veenen daal.

Een zware dobber voor de ploeg van trainer-coach Michel Daling. SKF begon fel, gaf veel verdedigende druk en speelde solide aanvallen. Drachten kwam moeilijk tot scoren, reden om al in de eerste helft te wisselen. Redmar Bauer kwam binnen de lijnen. Diezelfde Redmar Bauer zette vlak voor rust de stand op 9-11. In de tweede helft schoot Drachten uit de startblokken. De 9-11 ruststand werd in vijf minuten tijd omgedraaid naar een 13-11 voorsprong.

Het eerste kwartier van de tweede helft kon Drachten domineren en de wedstrijd naar zich toe trekken. SKF kwam nog eventjes knap terug op 15-15, maar eenmaal op gelijke hoogte waren de krachten bijna verspeeld. Aan de hand van Ilse van der Meulen, die een sublieme wedstrijd speelde, deelde Drachten de genadeklap uit. Een 23-19 overwinning leverde Drachten de eerste twee punten op van het zaalseizoen. De scores voor Drachten: Ilse van der Meulen 7, Jennie Terpstra 5, Siemen Jan Miedema 3, Wim Braam 3, Wilfred Oostra, Welmoed Bauer, Anouk de Boer, Jenmar de Graaf & Redmar Bauer allen 1.

KV De Granaet - Flamingo's

Na een wedstrijd met meerdere gezichten kwam Flamingo's uit Buitenpost in de eindfase net tekort, waardoor De Granaet uit Dokkum met 16-14 won. Het duurde lang voordat een van beide teams de korf wist te vinden. Uiteindelijk opende Arjan Visser in de vijfde minuut de score. Direct daarop schoot Wieger van der Wolf van afstand raak: 0-2. De Granaet kwam langszij, maar het sterker startende Flamingo's wist opnieuw uit te lopen. Met een onderhandse treffer bracht Elizabeth Leenstra de stand op 3-5. Langzaam kwam De Granaet beter in haar spel. Nadat Hendrik Land met een afstandsschot nog voor de 5-6 had gezorgd, trokken de blauwhemden uit Dokkum tegen het einde van de eerste helft de wedstrijd naar zich toe. Er werd gerust met een 7-6 tussenstand. De Granaet kwam sterk uit de kleedkamer en stoomde door naar een maximale voorsprong van 13-8. Vlak voor tijd zorgde Wieger van der Wolf met een perfect afstandsschot voor 15-14. Met nog twee minuten was nog van alles mogelijk voor Flamingo's. Met aanvallend balbezit in de laatste minuut werd gezocht naar de verlossende opening. Dit werd niet goed uitgespeeld. Na een te kort schot, in de tegenaanval, scoorde De Granaet 16-14. Scores Flamingo's: Wieger van der Wolf (5), Elizabeth Leenstra (3), Hendrik Land (3), Joukje Stuursma, Marrit Postma, Arjan Visser.

Quick'21/V&V won met 27-22 van De Parabool uit Groningen.