De vernieuwde 'Korsakov-afdeling' van Toutenburg. Rechts op de voorgrond moet het nieuwe Bosschuis verrijzen.
De vernieuwde 'Korsakov-afdeling' van Toutenburg. Rechts op de voorgrond moet het nieuwe Bosschuis verrijzen. Foto: Actief Media

Nieuw Toutenburg is voortaan 'Toutenburg'

NOARDBURGUM - De bewoners van 'Nieuw Toutenburg' in Noardburgum zijn in november allemaal verhuisd naar nieuwbouwwoningen. Het betreft 120 mensen, verdeeld over twaalf woongebouwen, maximaal tien per woongroep. B. en w. van Tytsjerksteradiel gaan vrijdag 29 november op bezoek om de nieuwe situatie te bekijken.

Klaar is ook het nieuwe werkgebouw 'It Talint', inclusief kantine. "Dat gebouw hebben we ook al in gebruik", zegt regiomanager Bert Renkema. Nog niet alles is klaar. "Het 'dorpshuis' of Boschhuis moet nog worden gebouwd. De oude gebouwen moeten nog worden gesloopt en dan moet het terrein nog worden ingericht. Ik verwacht dat we komende zomer helemaal klaar zijn. Dan volgt ook de officiële heropening."

De verhuizing van de bewoners vergde veel voorbereiding, legt Renkema uit: "We hebben nu iets minder woongebouwen dan voorheen, daarom moesten de groepen heringedeeld worden. Dat is in goed overleg gegaan met de bewoners én de medewerkers. Want ook de samenstelling van de teams medewerkers is hierdoor veranderd."

De bewoners bestaan uit twee doelgroepen': mensen die meerdere 'psychiatrische kwalen' hebben en mensen met het Korsakov-syndroom; beide groepen kunnen niet meer geheel zelfstandig wonen en verblijven daarom in Toutenburg (zonder 'Nieuw'). Renkema: "Een student heeft het onderzocht: de meeste mensen noemen het woord 'nieuw' niet en daarnaast bleek ook dat de merknaam 'Toutenburg' goed ligt bij de verwijzers."

Bij het slopen zal de klokkentoren sneuvelen, maar de klok blijft, belooft Renkema. "We weten nog niet precies hoe en waar; waarschijnlijk op een plek waar nu nog 'oudbouw' staat."