De crew voor de komende voorstelling ´Lang en Lokkich.´
De crew voor de komende voorstelling ´Lang en Lokkich.´ Foto: Actief Media

"Jeugd, jullie kennen Tesselschade toch wel?"

HURDEGARYP - De Friestalige toneelvereniging M.R.V. Tesselschade in Hurdegaryp bestaat 150 jaar. Het is één van de oudste toneelverenigingen van Fryslân en houdt een naam hoog. De zes voorstellingen die jaarlijks voor het voetlicht komen, zijn doorgaans uitverkocht. De vereniging heeft vele fans in de professionele toneelwereld vanwege het kwalitatief hoogstaande spel.

"Toen ik kind was, speelde mijn moeder bij Tesselschade", vertelt Matty Dijk, zelf inmiddels 43 jaar aan de vereniging verbonden. Ook haar broer Alle Dijk kreeg het met de paplepel ingegoten en hoort bij de harde kern van Tesselschade.

Anny ter Linden-Veenstra is de alom gewaardeerde regisseur en artistiek leider. "Sinds 1980," vertelt Matty. Stoffig is Tesselschade allerminst. "Er doen altijd gastspelers mee", vertelt Alle Dijk. "Wat wij overigens geen gastspelers noemen, omdat sommigen meerdere jaren achter elkaar meedoen. Spelers van hoog niveau zijn het altijd. Tesselschade bestaat uit een kleine club vaste leden. Ieder jaar worden daarnaast extra spelers gevraagd mee te doen."

Achter de schermen zijn vele vrijwilligers actief voor de toneelploeg. "De (regie-)assistenten, kaartverkopers, decorbouwers, naaisters, enzovoort zijn echt onmisbaar", zegt Mattie Dijk. Typerend voor M.R.V. Tesselschade is de professionaliteit die wordt nagestreefd, zowel op als achter het podium. Voor het licht, geluid, de decorbouw en de kostuums worden professionele mensen ingeschakeld. "Vrijwilligers voeren de meeste werkzaamheden uit, maar professionals brengen hun apparatuur in en maken de plannen, ontwerpen en doelstellingen."

Friestaligheid is ook typerend voor Tesselschade. "Onze vereniging is begonnen als rederijkerskamer door notabelen in Hurdegaryp. Notaris, dokter en dominee droegen elkaar poëzie en literatuur voor. Zij vernoemden hun vereniging naar de zangeres en dichteres Maria Roemer Visser Tesselschade", vertelt Alle Dijk. In de loop der jaren verschoof de kernactiviteit van de vereniging naar toneel. "Dorpstoneel was in de jaren zestig, zeventig en tachtig heel populair", aldus Matty.
Tesselschade heeft zich altijd proberen te onderscheiden. "Vandaag de dag is het moeilijk om als toneelvereniging te blijven bestaan. Het publiek is veeleisend, jongeren hebben vaak geen oog voor toneel en financieel gezien wordt alles duurder maar het entreekaartje niet," legt Alle Dijk uit. Door het donateurssysteem op de schop te nemen en op zoek te gaan naar nieuwe 'Freonen fan Tesselschade' hopen ze het kwaliteitstoneel voor de toekomst te waarborgen.

Voor de jubileumvoorstelling heeft Tesselschade subsidies aangevraagd en fondsen aangeschreven. "We geven ook een extra voorstelling, speciaal voor de jeugd van de scholen in Hurdegaryp", vertelt Mattie Dijk. "En we zijn samenwerking aan het zoeken met het Friesland College, afdeling D'drive. Zo hopen we jongeren in de toekomst meer bij het toneel te betrekken."

Op 7 december zijn van 14.00 tot 16.00 uur in MFC It Maskelyn entreekaarten te koop, € 16,50 per stuk. Vanaf dan is er ook een nummer beschikbaar om kaarten te bestellen, 06-25191497. Online bestellen kan via www.vanplan.nl.

De première van 'Lang en Lokkich' is op 18 januari 2020. Het is een hilarisch sprookje in een Friese bewerking van Anny ter Linden-Veenstra. Twee sprookjes worden handig door elkaar gehusseld. Zo is de wolf vegetarisch en wordt verliefd op Roodkapje. Stiefmoeder en haar dochters zijn nóg achterbakser dan voorheen.(www.mrvtesselschade.nl)