'Orange the world' als symbolische actie tegen geweld tegen vrouwen, op het gemeentehuis in Drachten.
'Orange the world' als symbolische actie tegen geweld tegen vrouwen, op het gemeentehuis in Drachten. Foto: Actief Media

Oranje gloed tegen geweld tegen vrouwen

BEETSTERZWAAG/BUITENPOST/BURGUM/DRACHTEN - Maandagavond 25 november om zeven uur begon in Friesland de campagne 'Orange the world': maak de wereld oranje, als symbolische actie tegen geweld tegen vrouwen.

Het is een wereldwijde campagne van 'Orange the world'. Diverse openbare gebouwen, zoals de gemeentehuizen van Beetsterzwaag, Buitenpost, Burgum en Drachten, worden 's avonds tot 10 december in het oranje licht gezet. 25 november is 'de dag tegen geweld tegen vrouwen'. De einddatum 10 december is gekozen, omdat dat de 'Dag van de Mensenrechten' is. "En de kleur oranje is de kleur fan it optimisme", zegt de enthousiaste organisator in Fryslân, Nel Overzet. Zie ook www.orangetheworld.nl.

De provinciale start was maandag 19.00 uur bij de Waterpoort van Sneek. Behalve de vier genoemde gemeentehuizen doen ook het Drachtster Lyceum, het Museum Dr888, Crackstate in Heerenveen en een kerk in Tjalleberd mee. De landelijke start was maandagavond in Utrecht, door de ministers Van Engelshoven en Kaag. "Yn Nederlân dogge no 125 gemeenten mei", weet Nel Overzet. "Nederlân rint hjirmei foarop yn de wrâld!" De campagne had vorig jaar in Friesland een bescheiden begin in Leeuwarden.

"Vrouwen zouden zich altijd en overal veilig moeten kunnen voelen op straat. Wat zij ook dragen, hoe zij zich ook gedragen, waar zij ook heen gaan, op welke tijd van de dag dan ook. Helaas is dat niet het geval. Vooral jonge vrouwen voelen zich vaak onveilig. Seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting op straat is een probleem van enorme proporties. UN Women Nationaal Comité Nederland onderneemt nu actie tegen onveiligheid op straat met het project Safe Streets", weet 'Orange the world'.