De start van het leesbevorderingsprogramma voor Noardeast-Fryslân.
De start van het leesbevorderingsprogramma voor Noardeast-Fryslân. Foto: Ingezonden

Start intensieve leesbevordering op twaalf locaties van TIKO Kinderopvang

BUITENPOST - Dinsdag 27 november zijn TIKO Kinderopvang en Bibliotheken Noord Fryslân een samenwerking gestart met als doel laaggeletterdheid voorkomen. Op twaalf locaties in Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân startte het nieuwe leesbevorderingsprogramma 'BoekStart in de Kinderopvang'. De komende drie jaar worden kinderen van 0 tot 4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en (voor)lezen in aanraking gebracht.

André de Jong, directeur TIKO Kinderopvang, en Paulien Schreuder, directeur Bibliotheken Noord Fryslân, gaven de officiële aftrap bij peuterspeelzaal de Krobbekûle in Buitenpost. De voorleescoördinatoren van deze locatie ontvingen de certificaten voor de door hen gevolgde opleiding.

Met 'BoekStart in de Kinderopvang' kunnen peuters en kleuters op alle locaties van TIKO voortaan dagelijks genieten van voorlezen of een activiteit rond voorlezen. Er is een speciale leeshoek ingericht met een mooie collectie prenten-, voorlees- en kijkboeken van de bibliotheek. De voorleescoördinatoren zijn door de bibliotheek opgeleid. De leesconsulent van de bibliotheek zal samen met hen een jaarplan opstellen om ervoor te zorgen dat boeken en voorlezen een plaats krijgen en houden binnen de kinderopvang.

Het leesbevorderingsprogramma is belangrijk, omdat uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby al worden voorgelezen, het later beter doen op school. Naast de inzet en professionalisering van de pedagogisch medewerkers is het ook belangrijk dat ouders hun kinderen voorlezen. Daarom kunnen ouders uit de boekencollectie op de kinderopvang een boek uitzoeken om thuis met hun kind te lezen en zal de voorleescoördinator voorleestips geven.