De huidige vaarweg naar Drachten (de Langesleat) op de achtergrond in de mist.
De huidige vaarweg naar Drachten (de Langesleat) op de achtergrond in de mist. Foto: Actief Media

Vlak voor/fel tegen 'Vaarweg Drachten'

LEEUWARDEN - Het is woensdag 27 november aan Provinciale Staten van Fryslân om wel of geen geld uit te trekken voor een vervolgstudie over de polder Hege Warren, met of zonder oog voor een nieuwe vaarweg.

De voorstanders van een nieuwe vaarweg - door De Hege Warren - zijn vooral de havengebonden bedrijven in Drachten, de gemeente Smallingerland en de scheepvaartsector. Die eerste twee zijn bereid om samen vijftien miljoen euro mee te betalen aan een nieuwe vaarweg. De tegenstanders zijn bewoners van het eiland De Burd en de recreatiesector in Grou en omgeving.
Opvallend is dat de zes boerenbedrijven van De Hege Warren samen met LTO Noord niet tegen herinrichting van hun polder zijn, mits er voldoende financiële tegemoetkoming en hulp bij verplaatsing tegenover staat.

De coalitiepartijen CDA, VVD, FNP en PvdA lijken voorstander te zijn van een vervolgstudie, waar het college van GS 450.000 euro voor wil uittrekken. Daarmee is nog niet gezegd dat de nieuwe vaarweg er komt", beklemtoonde gedeputeerde Avine Fokkens (VVD): "De studie naar de herinrichting van De Hege Warren en naar de nieuwe vaarweg zijn twee verschillende zaken."