De dia bij de presentatie in Burgum toont een nieuw transformatorstation in aanbouw, zoals ook ergens in het Noorden komt.
De dia bij de presentatie in Burgum toont een nieuw transformatorstation in aanbouw, zoals ook ergens in het Noorden komt. Foto: ingezonden

'Net op zee': 37 zienswijzen ingediend

BURGUM - Vanwege de plannen voor het aanleggen van een zware stroomkabel vanaf een nieuw te bouwen windpark op de Noordzee naar de vaste wal zijn er er 37 zienswijzen ingediend. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Het ministerie heeft samen met kabelbedrijf Tennet een plan ontwikkeld met negen alternatieve tracé's: drie naar Burgum, drie naar Vierverlaten ten westen van de stad Groningen en drie naar de Eemshaven. In de concept-notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) wordt het project beschreven: de routes (tracé-alternatieven), de zoekgebieden voor het transformatorstation en het beoordelingskader voor het milieu-effectenonderzoek (MER).
TenneT en EZK zijn nu bezig om de 37 zienswijzen te bekijken en te beantwoorden. Begin volgend jaar publiceren ze alle antwoorden op de zienswijzen in een 'nota van antwoord'. Hierin staan alle geanonimiseerde zienswijzen en wordt gereageerd op de vragen en opmerkingen die zijn gemaakt. De nota van antwoord en vastgestelde NRD worden tegelijk gepubliceerd, belooft het ministerie.

Omwonenden van de huidige Engie-centrale bij Burgum willen graag met Engie, het ministerie en Tennet in gesprek over de toekomst van de gasgestookte energiecentrale bij Burgum. "De centrale is al een hele tijd in 'diepe conservering'", aldus Klaas de Haan namens de omwonenden. Zij zouden het liefst zien dat de centrale wordt afgebroken.