CDA Opsterland en WEN: "Kleine windmolens"

WIJNJEWOUDE / BEETSTERZWAAG - Meer kleine windturbines in Fryslân mogelijk maken, dat is de essentie van een provinciale petitie van CDA Opsterland en Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN). Na een informatie-avond onlangs in Bakkeveen over kleine windturbines ('Gronings model') is deze handtekeningenactie het vervolg.

In het coalitie-akkoord van CDA, FNP, VVD en PvdA wordt wel ruimte 'gemaakt' voor kleine windturbines van maximaal 15 meter hoog, maar onder voorwaarden: alleen bij boeren, alleen voor eigen gebruik en maximaal twee per agrarisch bedrijf. WEN en CDA Opsterland vinden dit te beperkt.
Pieter de Kroon van WEN: "Zorgboerderijen, particulieren en dorpscoöperaties worden hierdoor automatisch uitgesloten. Ook agrariërs die energie willen opwekken voor hun buurt, vangen bot met die afspraken", aldus WEN en CDA Opsterland. "Door hun geringe lengte passen kleine turbines veel beter in het Friese landschap dan grote en ze zijn een praktische aanvulling 'naast' zonnepanelen." De petitie staat op de website
kleinemolen.frl. De handtekeningen worden spoedig aangeboden aan de provinciale politiek, die nog een definitief besluit moet nemen over de kleine windturbines.