Heinze de Boer spreekt de raad toe over PFAS,
Heinze de Boer spreekt de raad toe over PFAS, "foar myn bedriuw en myn meiwurkers." Foto: Actief Media

Tytsjerksteradiel worstelt met PFAS

BURGUM - Directeur Heinze de Boer van grondverzetbedrijf De Boer Burgum in Sumar kwam - met medewerkers - tweemaal naar de vernieuwde raadszaal in Burgum: donderdag 7 en donderdag 14 november. Beide keren om de gemeenteraad en het college toe te spreken over de PFAS-maatregelen die het kabinet Rutte III te berde had gebracht en om de gemeentepolitiek aan te zetten tot actie.

Dat laatste deed de raad vervolgens richting het college van b. en w., met op 7 november twee moties en op 14 november nog vier moties. De raad vond, in twee spoeddebatten, dat het college te weinig spoed had betracht, overigens net als gezamenlijke milieucontrole-orgaan FUMO.

Wethouder Andries Bouwman vond juist dat het college "zéér, zéér, zéér actiegericht" was geweest. "Als één van de eersten hebben wij het PFAS-vraagstuk bij de FUMO neergelegd", zei Bouwman, maar op de vraag wanneer precies, bleef hij het antwoord schuldig. Hij komt daar schriftelijk op terug. De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel wil daar niet op wachten. De raad nam 14 november drie moties aan, waarin er bij het college op werd aangedrongen "alles er aan te doen" om ervoor te zorgen dat (grondverzet-)bedrijven niet stil komen te liggen.