Arjan Erkel neemt het publiek mee naar zijn ontvoering in Dagestan.
Arjan Erkel neemt het publiek mee naar zijn ontvoering in Dagestan. Foto: Lara Struik

Arjan Erkel: 'Vrijheid van denken en doen'

ROTTEVALLE - Oud-medewerker van Artsen Zonder Grenzen Arjan Erkel komt op vrijdag 22 november met zijn programma 'Vrijheid van Denken en Doen' naar Mfc It Werflân in Rottevalle op verzoek van de Kulturele Kommisje Rottefalle. Aan het programma werkt Jan Wilm Tolkamp uit Aalten mee als muzikant.

Het is alsof je het bloed langs zijn slapen hoort stromen en de torren over de grond ziet kruipen, wanneer Arjan Erkel op het toneel staat. Zó sterk is zijn verbeeldingskracht, wanneer hij vertelt over zijn ontvoering door rebellen uit Dagestan in 2002. In zijn voorstelling 'Vrijheid van denken en doen' vertelt Erkel hoe hij onder de grond werd vastgehouden in een hok van twee bij anderhalve meter, vol angst en onzekerheid over een goede afloop.

Muziek bood troost en steun

Hij neemt het publiek mee naar de wanhopige situatie waarin hij verkeerde, waar verandering van gewoonten en verbinding maken met de nieuwe werkelijkheid noodzakelijk waren om te overleven. Contact leggen en samenwerken met zijn ontvoerders waren zeer belangrijke en moeilijke processen, maar het lukte Erkel langzamerhand zijn situatie te verbeteren, zonder zijn identiteit of idealen te verliezen. Tijdens zijn vrijheidsberoving bood muziek Erkel troost en steun. Niet voor niets neemt Erkel voormalig gitarist van Normaal, Jan Wilm Tolkamp, mee op tournee. Het stond als een paal boven water dat Erkel na zijn gevangenschap 'oerend hard' verder wilde leven.

Deze voorstelling begint 20.00 uur in Mfc It Werflân, Master Kuiperswei 1 in Rottevalle. Kaarten zijn voor slechts 10 euro vanaf 19.15 uur verkrijgbaar aan de kassa. Een kopje koffie of thee is bij de prijs inbegrepen. Reserveringen en informatie via Ducky Visser, telefonisch op 06 - 52 06 86 21 of per e-mail visservanderveen8@gmail.com