Met een zaal vol belangstellenden werd de Ondernemersprijs 
Tytsjerksteradiel 2019 uitgereikt.
Met een zaal vol belangstellenden werd de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel 2019 uitgereikt. Foto: Binne-Louw Katsma

En de winnaars zijn: Om de Dobben, Bouwbedrijf Swart en de Timmermantsjoender

BURGUM - "Het is heel mooi als je ontdekt dat je bedrijf is opgegeven voor de ondernemersprijs van de gemeente - dat hadden we namelijk niet zelf gedaan - en het is bijzonder als je hoort ook nog genomineerd te zijn", zegt Johan Timmermans van de Timmermantsjoender in Garyp. Hij heeft het over de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel 2019. "Als klap op de vuurpijl mochten we ook nog de publieksprijs in ontvangst nemen. Fantastisch." Woorden van gelijke strekking worden gebruikt door de ondernemers van Brasserie om de Dobben in Burgum en Bouwbedrijf Swart in Eastermar. Zij werden bij de uitreiking van de ondernemersprijs uitgeroepen tot respectievelijk winnaar in de categorie Kleinbedrijf en winnaar in de categorie Middenbedrijf.

De uitreiking vond plaats op woensdag 13 november in Glinstrastate in Burgum. Gemeente Tytsjerksteradiel en Rabobank Drachten Noordoost Friesland organiseerden de Ondernemersprijs Tytsjerksteradiel voor de eerste keer, vanuit hun waardering voor het bedrijfsleven. "Mooi van een gemeente die voor de tweede keer op rij de meest MKB-vriendelijkste gemeente van Fryslân is geworden", zegt Teake Offringa van Bouwbedrijf Swart.

Bij bouwbedrijf Swart staat de glazen trofee fier te pronken op de balie. Bij Brasserie om de Dobben staat hij op de bar. "Het is overweldigend hoeveel bloemen, kaarten en felicitaties wij in ontvangst hebben mogen nemen; van klanten, maar ook van ondernemers uit de omgeving", zegt Taeke Offringa. "Hartverwarmend."
Ook Regina Pietersma van Brasserie om de Dobben is verbaasd over de lawine van reacties die de ondernemersfamilie kreeg na het winnen van de Ondernemersprijs.

"We zijn met onze onderneming begonnen in september 2018. Het is voor onszelf al geweldig om te merken dat het lukt. Aan het begin hebben we veel reacties gekregen in de trant van 'kan dit wel slagen?'. Maar Theunis Pietersma heeft doorgezet om Brasserie om de Dobben van de grond te krijgen. Het is fantastisch om te merken dat mensen het waarderen wat je doet. Onze tien hectare natuurgebied die openbaar toegankelijk is voor het publiek, de brasserie waar het altijd druk is en de educatieve activiteiten die wij hier organiseren vallen blijkbaar in de smaak."

Waardering voor ondernemers

Johan Timmermans gunt het alle ondernemers in de gemeente om mee te mogen dingen naar de Ondernemersprijs. "Sommige bedrijven zijn heel zichtbaar. De Timmermantsjoender is bijvoorbeeld een bedrijf dat historisch waardevolle panden in Friesland koopt en een herbestemming geeft. Dat vinden mensen mooi.
Er zijn ook bedrijven die meer onder de radar blijven, maar toch geweldige dingen doen. Het zou goed zijn als er in de omgeving van deze ondernemingen mensen zijn die hen opgeven voor de Ondernemersprijs 2020."

De jury waardeerde Bouwbedrijf Swart vanwege het feit dat deze onderneming sterk is in het bieden van een werkplek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het delen van vakkennis. Ook onderscheidt het bouwbedrijf zich door haar rol in de energietransitie en verduurzaming met de bouw van energieneutrale woningen en het gebruik en inzet van zonnepanelen. Eigenaar Taeke Offringa: "Er werken hier 48 mensen, die breed worden opgeleid. Wij hebben de werkzaamheden niet zo verdeeld dat iemand jaar in jaar uit vloeren legt, of prefab-wanden zet. Wij hebben allround ambachtslieden. Plezier in het werk vinden wij belangrijk. Daarbij willen wij een bijdrage leveren aan de duurzaamheid en energietransitie."

42 kandidaten, 6 genomineerden

Totaal hadden 42 bedrijven zich aangemeld om in aanmerking te komen voor de Ondernemersprijs. Zes daarvan werden genomineerd. Een onafhankelijke jury selecteerde drie ondernemingen voor de categorie Kleinbedrijf: De Timmermantsjoender uit Garyp, Brasserie Om de Dobben uit Burgum en Meubelfabriek Westra uit Burgum. Voor de categorie Middenbedrijf selecteerde de jury eveneens drie bedrijven: Bouwbedrijf Swart uit Eastermar, Solidd Steel Structures uit Sumar en Frisia Bergum uit Burgum.

De zes bedrijven werden voorafgaand aan de Ondernemersprijs bezocht door de juryleden, ondernemer Simon Soet, ondernemer Gretha Hoogland, ondernemer Marijke Dikkerboom, directievoorzitter Rabobank Durk Mous en burgemeester Jeroen Gebben. De jury lette daarbij op duurzaamheid, innovatie, bijdrage in de samenleving, rol in de sector en continuïteit in de bedrijfsvoering. Zij bepaalden gezamenlijk welke twee ondernemingen de ondernemersprijs in ontvangst mochten nemen.

Regina Pietersma: "Toen ik hoorde dat wij het waren rolden de tranen over mijn wangen. Dit is zo'n fijne waardering. Je vraagt je steeds af: doen we het goed, gaat het lukken? En dan krijg je zo´n prijs. Echt een enorme steun in de rug."