Bovenste rij v.l.n.r.: Nynke Scheffer, Rikus Siebring en Jeanette van der Pauw. Onderste rij v.l.n.r. Trudie Meijerman, Gerda van Toorenburg, Anneke van Dellen-Veenema en Nico de Vries.
Bovenste rij v.l.n.r.: Nynke Scheffer, Rikus Siebring en Jeanette van der Pauw. Onderste rij v.l.n.r. Trudie Meijerman, Gerda van Toorenburg, Anneke van Dellen-Veenema en Nico de Vries. Foto: Actief Media

Via de SLAS in Friesland aandacht voor literatuur

DRACHTEN - Zondag 17 november viert Stichting Literaire Activiteiten Smallingerland (SLAS) het vijftienjarig bestaan. Dat doen ze in café Hopper, in theater De Lawei in Drachten, vanaf 15.00 uur.

Er is een gevarieerd literair programma met als speciale gast de van radio en tv bekende Wim Daniëls. De middag is bedoeld voor donateurs. Zij mogen een introducé meenemen die dan vijf euro betaalt. "Of wordt donateur, dat kan al vanaf 15 euro per jaar."

Wim Daniëls is niet de eerste grote naam die op uitnodiging van de SLAS naar Drachten komt. Ook niet de laatste. "We hebben in de afgelopen vijftien jaar geweldige schrijvers ontvangen die prachtig over hun werk konden vertellen: Adriaan van Dis, Geert Mak bijvoorbeeld en vorige week nog kwam Stefan Brijs bij ons spreken over zijn boek 'Zonder Liefde'."

Voorzitter Gerda van Toorenburg: "De SLAS is geen rijke stichting, maar toch brengen grote schrijvers in Drachten hun verhaal voor het voetlicht. Dat realiseren we door samenwerking met donateurs, de bibliotheek en boekhandel Van der Velde, maar ook door de bijeenkomsten op bescheiden locaties te organiseren. We zijn steeds daar waar de zaalkosten zo laag mogelijk zijn."

Behalve gelouterde schrijvers nodigt de SLAS ook ieder seizoen debutanten uit. "In de praktijk blijkt dat we vaak een schot in de roos doen. In februari was bijvoorbeeld Marente de Moor bij ons. Onlangs kreeg ze de Jan Wolkers-prijs voor haar boek 'Foon'," vertelt Gerda, trots op de selectiecommissie van de SLAS. Wat ook trots maakt is dat schrijvers onderling elkaar vertellen dat ze fijn in Drachten zijn ontvangen.

Voor de toekomst hoopt de SLAS meer jonge mensen te interesseren voor hun activiteiten. "Literatuur is cultureel erfgoed waar jong en oud van kunnen genieten. Kijk op de website voor ons jaarprogramma, lees mee, en bezoek de lezingen waar de schrijvers zelf over hun werk vertellen. Dat is ook interessant voor middelbare scholieren."

Kijk voor alle informatie op de website www.slas.nl