De aanvalsdrift van VV Kollum (oranje-witte tenues) werd beloond met zes goals.
De aanvalsdrift van VV Kollum (oranje-witte tenues) werd beloond met zes goals. Foto: Bert Wijma

Kollum verslaat Zwaagwesteinde royaal: 6-1

KOLLUM – Dat de derby van de Fryske Wâlden tussen VV Kollum en VV Zwaagwesteinde zo'n afloop zou kennen, had niemand vooraf durven voorspellen. In de tweede klasse heeft Zwaagwesteinde het moeilijk en doet Kollum het boven verwachting goed. Kollum won met 6-1.

De week kon voor VV Kollum sowieso al niet meer stuk door het besluit van de gemeenteraad om in 2020 geld beschikbaar te stellen voor een kunstgrasveld. De driepunter tegen Zwaagwesteinde en het feestje na afloop in de kantine met Lytse Hille was de slagroom op de taart.

Het duurde echter tot de vierentwintigste minuut voordat de eerste goal viel. Joop Pijnacker veroverde de bal op het middenveld, speelde de bal direct door naar Thieme Brandsma die vervolgens scherp voorzette. Randy van Malsen schoot de bal bij de tweede paal onhoudbaar binnen en de 1-0 was een feit.

Langzamerhand kwam Zwaagwesteinde meer in het spel en voerde het de druk op. Dit resulteerde in de verdiende gelijkmaker. Na een aanval over links werd de bal de zestien meter ingebracht. Een verdediger van Kollum maaide over de bal heen, zodat Lieuwe de Roos de bal bij de tweede paal hard binnen kon schieten: 1-1.

In de tweede helft was het éénrichtingsverkeer. Het leek alsof Zwaagwesteinde al zijn krachten in de eerste helft verspeeld had. Kollum speelde een hoog tempo met veel beweging en mooie aanvalscombinaties. Het leidde tot de 2-1 voorsprong toen Marinus Hoekstra een vrije trap van Thieme Brand sma tot een doelpunt promoveerde. De Kollum-trein denderde door en daarna was het Thieme Brandsma die snel doorkwam over de rechterkant. Omdat de aansluiting van de Kollum-spitsen niet snel genoeg was, maakte hij nog een actie vlak voor de achterlijn. Met een sliding probeerde een Zwaagwesteinde-verdediger het gevaar af te wenden, maar hij haalde daarbij Brandsma onderuit. De penalty werd door Ruben Merkus weer zeer beheerst afgemaakt. Zo stond het 3-1.

Het geloof en vertrouwen op een goede afloop was bij Zwaagwesteinde nu weg. VV Kollum overklaste Zwaagwesteinde. Invaller Gerard van van Zonneveld scoorde 4-1. Drie minuten later gaf Gerard van Zonneveld zijn invalbeurt nog meer glans door de 5-1 aan te tekenen na een mooie aanval over rechts. Thieme Brandsma gaf voor, Joop Pijnacker maakte een overstap en Van Zonneveld roste de bal tegen het net. VV Kollum bleef doorgaan en Randy van Malsen kon zijn tweede goal van de middag maken: 6-1.

Met deze eindstand handhaaft VV Kollum de knappe tweede plaats op de ranglijst in de tweede klasse. Zaterdag wacht het bekerduel tegen eersteklasser Leeuwarder Zwaluwen in Kollum.