Marije Adema heeft de nieuwe kinderburgemeesterketting al om en krijgt felicitaties van haar 'grote' collega.
Marije Adema heeft de nieuwe kinderburgemeesterketting al om en krijgt felicitaties van haar 'grote' collega. Foto: Actief Media

Marije Adema: kinderburgemeester in NE-Fryslân

KOLLUM - De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft donderdagavond de eerste 'kinderburgemeester' benoemd: Marije Adema (11) uit Westergeest.

De scholiere uit groep 8 van cbs De Bining is de eerste kinderburgemeester van deze gemeente. Achttien jongens en vijfentwintig meisjes meldden zich aan voor deze functie. Na een tussenronde bleven er tien kandidaten over voor de eindronde en daarna nog drie voor de finaleronde, woensdagmiddag 6 november.

Daar kwam Marije als winnaar uit de eindstrijd. Donderdagavond 7 november is zij benoemd door de gemeenteraad en door burgemeester Hayo Apotheker geïnstalleerd. Heel formeel ging dat niet. Officieel hoort over het benoemen van personen schriftelijk en dus geheim te worden gestemd. Maar burgemeester Apotheker liet de raadsleden nu alleen hun hand opsteken: allemaal voor Marije Adema.

Vervolgens nam burgemeester Apotheker haar de 'belofte' af in het Fries en kreeg ze een nieuwe kinderburgemeesterketting omgehangen. Die is gemaakt van materiaal van de kinderburgemeesterketting van Dongeradeel, maar dan omgesmolten en opnieuw ontworpen, aangepast aan de gemeente Noardeast-Fryslân. Daarna werd Marije door de burgemeester en door alle raadsleden persoonlijk gefeliciteerd.

De kinderburgemeester is aanwezig bij de installatie van de nieuwe burgemeester van Noardeast-Fryslân, bij diverse evenementen, zoals bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas. Soms voert de kinderburgemeester ook taken uit als een openingshandeling of een toespraakje. Ze vertegenwoordigt dan de gemeente Noardeast-Fryslân en dan met name de kinderen in deze gemeente.