Binnenkijken in de regentenkamer van de Van Teyens Fundatie 
Beetsterzwaag.
Binnenkijken in de regentenkamer van de Van Teyens Fundatie Beetsterzwaag. Foto: Martine Mees

Binnenkijken in historische monumenten

BEETSTERZWAAG - Op zaterdag 16 november 2019 beginnen vanaf 14.00 uur rondleidingen langs een negental (rijks)monumenten in Beetsterzwaag, waar je dan even kort mag 'binnenkijken'. In november, de Maand van de Geschiedenis, organiseert Stichting Historisch Beetsterzwaag samen met het weekblad Sa! deze activiteit.

Beetsterzwaag bezit tal van historische panden. Mooi van buiten, maar vaak ook verrassend van binnen. Deelnemende panden zijn: de Van Teyens Fundatie - Kerkepad Oost 18. Dit pand is in 1858 gebouwd. Tot 2002 is dit huis bewoond door oudere, alleenstaande dames. Zij mochten hier op kosten van de Fundatie (stichting) hun laatste levensjaren doorbrengen. Een erfenis aan Beetsterzwaag van de vooraanstaande familie Van Teyens. U kunt een kijkje nemen in de regentenkamer.

De oude school - Hoofdstraat 24A. Maar weinig mensen weten het: verscholen vanaf de Hoofdstraat staat een oud schooltje. Tot voor kort Kunstruimte Wagemans. Dit rijksmonument is in 1830 gebouwd als school, maar werd al in 1870 een werkplaats. De binnenkant biedt een verrassende aanblik: boven de twee klaslokalen verheft zich een in mediterraan blauw geverfd tongewelf.
Lyndenstein - Hoofdstraat 3. Gebouwd in 1821 door Frans Godard baron van Lynden als woonhuis. In 1914 verbouwd tot kinderziekenhuis voor de Corneliastichting.
Het Lycklamahûs - Hoofdstraat 80. Gebouwd rond 1825 door Catharina Aebinga van Humalda, douairière van Lynden. In 1857 verhoogd met een verdieping door Jhr. Jan Anne Lycklama à Nijeholt. Verder nog de Tropische Kas, de Dorpskerk, het Grietenijhuis, Bordena en Prins Heerlijck.

Reserveringen via redactie@sa24.nl of telefonisch naar de SA! op 06-52471013.