"Droogsanitatieproject in Namibië is mislukt"

DRACHTEN - Het in 2010 begonnen project voor schone wc's in het dorp Otjinene in Namibië, bedacht en opgezet door Smallingerland en Gobabis in Namibië, is mislukt. Dat was vorig jaar al bekend, maar de gemeenteraad van Smallingerland is hier pas onlangs over geïnformeerd.

Vanuit Friesland is bijna 176.000 euro in het project gestoken, Smallingerland investeerde hiervan 95.400 euro. De raad wil nog met het college in debat over wel of geen voortzetting van samenwerking met Gobasis (vorige week besloten: 15 stemmen voor, 14 tegen).
In 2014 was het project eigenlijk al mislukt, omdat de urine niet werd opgevangen, maar de grond vervuilde. Bovendien vonden de bewoners het sjouwen met emmers met poep (voor compost) niet hygiënisch. Samen met SWS International uit Leeuwarden is toen een nieuw model ('droge') wc's ontworpen en ook geleverd en gebouwd. Een SWS-medewerker ging vorig jaar kijken. De wc's bleken grotendeels weer te zijn afgebroken, de stenen voor de wc's werden verhandeld. De struvietmachine voor verwerking van urine stond in de hete zon te roesten. De bewoners zou zijn verteld dat er stenen huizen komen, plus spoeltoiletten én riolering. Dan zouden de 'droge wc's' overbodig worden.