Hessel Jan Sinnige en Sander Wijnstra in de winkel, met op de achtergrond de zuivelfabriek.
Hessel Jan Sinnige en Sander Wijnstra in de winkel, met op de achtergrond de zuivelfabriek. Foto: Actief Media

Laatste 60 obligaties ZUCO in de verkoop

DOKKUM - De stikstofcrisis domineerde de afgelopen weken het nieuws. In deze turbulente tijd wil zuivelcoöperatie ZUCO stad en platteland weer verbinden. Onlangs gingen de laatste 60 obligaties van de in totaal 170 obligaties in de verkoop, voor groeikapitaal.

In februari opende ZUCO de kleine zuivelfabriek en winkel aan de Dijk in Dokkum. Het concept is een succes, de vraag naar de lokale producten is groot. De productiecapaciteit is klein, maar dat past bij de filosofie van de coöperatie: zorgen voor een hoge waardecreatie, oftewel: een goede marge. Met acht koeien genereert men genoeg inkomsten. "De marge op in flesse fla is leech, wy moatte it hawwe fan lúkse produkten as panna cotta en iis", zegt mede-eigenaar Hessel Jan Sinnige. Het eigendom van de coöperatie is verdeeld over drie bedrijven: Vinostra van Sander Wijnstra, Jansen Veehandel en Bemiddeling van Erik Jansen en De Molkerij van Hessel Jan Sinnige en Baukje Sinnige-de Beer. Sander is chef-kok en verantwoordelijk voor de productie, Erik runt de boerderij, Hessel Jan doet de ondernemingszaken en visievorming en Baukje de marketing. ZUCO heeft dus de hele keten 'van glas tot gras' in eigen beheer.

Het plan is om ieder jaar in februari een nieuwe vestiging openen, in 2020 één in Leeuwarden. Er zijn dus meer koeien nodig maar ook extra machines. Deze worden gefinancierd met de obligaties van 1000 euro per stuk. Investeerders krijgen ieder jaar 5% rente in de vorm van waardebonnen. Daarnaast worden er excursies, workshops en proeverijen georganiseerd, want voor de meeste investeerders is meedoen belangrijker dan rendement, weet Hessel Jan. "It draait om it ûnderdiel útmeitsjen fan it gehiel en gearwurkjen mei elkoar." Interesse? Kijk op: www.zucodokkum.nl.