Verdediger Wim de Vries van VV Buitenpost (links) gaat een voorzet geven in de wedstrijd tegen Volendam.
Verdediger Wim de Vries van VV Buitenpost (links) gaat een voorzet geven in de wedstrijd tegen Volendam. Foto: Hans Zwamborn

Laat slotoffensief baat VV Buitenpost niet: 2-5

BUITENPOST - Voetbalvereniging Buitenpost heeft zaterdag de kans laten liggen om aansluiting te vinden bij de onderkant van de middenmoot in de hoofdklasse. RKAV Volendam gaf een 'masterclass' effectief afronden en had weinig kansen nodig: 2-5. De wedstrijd leek bij een 0-4 achterstand voort te kabbelen naar het einde, maar toen kreeg Buitenpost de geest en werd een slotoffensief ingezet.

Door Jelle Jeensma

Plotseling kwam de wedstrijd met nog een kwartier te spelen weer tot leven. Buitenpost leek zich al verzoend te hebben met een grote nederlaag tegen de technisch vaardige Volendammers, die leunden op de 0-4 voorsprong en zich niet meer al te druk maakten, maar het duel kreeg ineens een nieuwe dimensie. De opleving vlak voor tijd was opmerkelijk, maar kwam eigenlijk te laat. Nadat Rudmer Loonstra een vrije doortocht kreeg en zijn inzet door de keeper zag gestuit scoorde invaller Jorrit Terpstra met een uithaal van afstand. Daardoor werd de achterstand teruggebracht tot 1-4.

Rolf Dijk, die deze middag een aantal goede acties liet zien, had daarna een voorzet op maat in huis. Hij legde de bal panklaar op de kruin van aanvaller Rudmer Loonstra, die deze keer wel de keeper van Volendam passeerde, waardoor het 2-4 was. Buitenpost speelde in deze fase met veel passie en creƫerde verschillende kansen, iets waar het in het uur dat hieraan vooraf ging schortte. De aansluitingstreffer verscheen niet meer op het scorebord, maar Halbe Elsinga en Rob Dijkstra waren er wel vlakbij. Volendam kreeg ruimte voor de counter, waardoor het nog 2-5 werd.

Buitenpost mag hoop putten uit het laatste kwartier, want in het uur daarvoor waren de mogelijkheden schaars. Het veldspel mag dan aardig ogen, Buitenpost scoorde in deze competitie slechts zeven keer. In de eerste helft was Buitenpost zeker gelijkwaardig aan middenmoter Volendam en had men zelfs een licht veldoverwicht. Rik Weening en Rolf Dijk kregen kansen en Rudmer Loonstra zag zijn doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. Volendam maakte duidelijk dat de verdediging van Buitenpost geen onneembare veste is. Nadat het 0-1 werd zette Joey Tol de verdedigers van Buitenpost op het verkeerde been, waarna hij zijn knappe solo afrondde met een voorzet op Jens Kras, voor wie het een koud kunstje was om 0-2 te maken. Het was typerend voor Volendam, dat technisch net wat beter en slagvaardiger was dan Buitenpost. In de tweede helft sloeg Volendam nog keer toe, wat een 0-4 stand opleverde. Daarna kwam Buitenpost pas tot leven. Buitenpost staat nu onderaan, maar is niet de enige ploeg die het moeilijk heeft in de hoofdklasse. "We voetballen voor handhaving", wist Rudmer Loonstra, die aan het woord komt in het filmpje dat kan worden bekeken door de foto te scannen.

De wedstrijd werd vanaf de zijlijn gadegeslagen door Paul Olijve, die zich niet in de bestuurskamer vertoonde. Hij heeft het voorzitterschap van de club eerder dan voorgenomen neergelegd. Olijve heeft zich ruim veertig jaar ingezet voor de club. De laatste acht jaar als voorzitter van VV Buitenpost. Met zijn bedrijf De Haan Westerhoff is hij ook hoofdsponsor van de club. Olijve wil zijn voortijdig vertrek niet toelichten. "Daar laat ik mij niet over uit, misschien wordt het later nog wel duidelijk." Hij wordt voorlopig opgevolgd door penningmeester Rudi Stuursma, die nu waarnemend voorzitter is.