Een foto uit de geëxposeerde serie van Johannes Bosgra.
Een foto uit de geëxposeerde serie van Johannes Bosgra. Foto: Johannes Bosgra

Tentoonstelling Bomen van Bosgra

FEANWALDEN - Van zaterdag 9 november tot 5 januari is de tentoonstelling 'Bomen van Bosgra' met fotografische werken van Johannes Bosgra (Hurdegaryp, 1979) te zien in de Schierstins in Feanwâlden.

In deze tentoonstelling reflecteert hij op zijn familiegeschiedenis en zijn jeugd, met fotografische werken van bomen die door zijn voorouders sinds 1700 zijn gekweekt in Burgum. Johannes Bosgra is onlangs geselecteerd als GUP New Dutch Photography Talent 2020. Hij was met zijn serie Bomen van Bosgra één van de winnaars van het talentontwikkelingsproject voor beeldende kunstenaars Verhalen in het Landschap. De monumentale beuken, eiken en platanen van de Bosgra boomkwekerijen staan nog in honderden landschapstuinen en parken in Noord-Nederland. Verschillende lindes en beuken rond de Schierstins zijn bijvoorbeeld in 1883 geleverd door Boomkwekerij Bosgra. Naast de serie Bomen van Bosgra zal er nieuw werk te zien zijn uit zijn serie 'Strepen met zeegezichten'. Bosgra's werk bestaat uit verstilde landschappen, vaak op de scheidslijn tussen figuratie en abstractie. In zijn werk verkent hij de verbanden tussen hedendaagse klassieke muziek en beeldende kunst. Hij speelt ook piano.

Hij werkt samen met musici om 'gesamkunstwerke' van beeldende kunst en klassieke muziek te maken. Om die reden is er op zondag 10 november om 16.00 uur een concert van Maarten van Veen in de Schierstins. De meesterpianist speelt te midden van Bomen van Bosgra composities van Debussy en Liszt onder de titel Nocturnes et Rêveries. De expositie is dinsdags tot en met zondags van 13.30 tot 17.00 uur te bewonderen in de Schierstins aan de Haadstrjitte 1.