The Wall is een monumentaal muziekwerk van Pink Floyd.
The Wall is een monumentaal muziekwerk van Pink Floyd. Foto: Ingezonden

Pink Floyd Poject in De Lawei in Drachten

DRACHTEN - Pink Floyd Project brengt 'The Wall 40 years' in het theater. De première is op 30 november in Martini Plaza in Groningen en op 3 januari is Pink Floyd Project om 20.00 uur te zien in De Lawei in Drachten.

Zaterdag 30 november is het precies veertig jaar geleden dat het iconische dubbelalbum 'The Wall' (1979) werd uitgebracht door de Engelse supergroep Pink Floyd. Na vier decennia spreekt het verhaal van The Wall nog altijd tot de verbeelding voor miljoenen mensen en is het nog altijd actueel. Het Friese Pink Floyd Project zag de uitdaging: muzikaal en visueel en presenteert haar versie met een uitgebreide tour door Nederland.

De officiële aftrap is in Martini Plaza Groningen. 'The Wall 40 Years': muziek, tekst, theater en beeld komen op een bijzondere wijze samen, zoals nog niet eerder is gedaan. Het album wordt integraal gespeeld, met alle samples en orkestpartijen, samen met quadrafonisch geluid. Er werken circa vijfentwintig man aan de liveproductie en ook is er samenwerking met het Kids Rights Kinderkoor.

Voor deze bijzondere theatertour bundelde de band de krachten met regisseur en artistiek leider Aike Dirkzwager. Die zegt: "We hebben 'The Wall' naar deze tijd gehaald en een beeldverhaal bedacht waarin het, ook voor iemand die het stuk nog niet kent, te volgen is."

Maar hoe vertaal je een spektakel van stadionformaat naar het theater? Visual artists Jarno Burger en Tanja Busking: "Met 3D-animaties zal de muur uiteindelijk uit zijn voegen breken, dat blijft de basis van de show. Met zelfgemaakte, handgetekende animaties, green screen-films en 3D-computeranimatie is de show heel imposant."

Alle tourdata staan op de website: www.pinkfloydproject.nl