Raad: geen hoger ponttarief Grietman

DRACHTEN - Er komt geen hoger ponttarief voor de fietspont Grietman bij de Veenhoop. Wel komt er een onderzoek naar het invoeren van toeristenbelasting, besloot de gemeenteraad van Smallingerland gisteren.

B. en w. hadden voorgesteld het ponttarief te verhogen van 1,50 naar 2,50 euro per fietser. Dit leidde tot protest vanwege mogelijke nadelige effecten voor de pontjes-fietsroute '8 van Grou' en de recreatiesector.
De raad vroeg b. en w. met betrokkenen, zoals horeca- en recreatie-ondernemers, te onderzoeken of er een goedkopere pont - met vrijwilligers - kan komen ter vervanging van de huidige Grietman. Om het mogelijke 'gat in de begroting' van 35.000 euro op te vangen, stelde de PvdA voor te onderzoeken of Smallingerland toeristenbelasting kan invoeren. 25 raadsleden stemden voor, slechts 4 tegen. Voor 1 maart wil de raad een antwoord van b. en w.

Een voorstel van CU, SP en CDA om het aantal wethouders(uren) tot vier fte te beperken, kreeg eerst bijval van de PvdA. Vlak voor de stemming trok de PvdA die steun in. Gevolg: 12 voor, 17 tegen. Die uitslag kreeg ook 't voorstel van D66, CU, SP en CDA bezuinigingen voor zorg in te wisselen voor bezuiniging op 'economie', 12 voor, 17 tegen.