Friese gemeenten: 600 miljoen erbij!

LEEUWARDEN - De Vereniging van Friese Gemeenten (VFG) heeft donderdag een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer over de financiële situatie van de Friese gemeenten. Ze vragen over dit jaar een eenmalig bedrag van 600 miljoen euro om hun tekorten aan te kunnen vullen.

De meeste gemeenten hebben "grote moeite" hun begroting blijvend sluitend te krijgen. Er moet fors bezuinigd worden, waardoor "belangrijke maatschappelijke voorzieningen onder druk komen te staan of 'geschrapt' worden" (in Tytsjerksteradiel bijvoorbeeld bibliotheken).

Een flink aantal gemeenten kiest noodgedwongen voor "forse OZB-verhogingen", zodat de lasten voor inwoners vanaf volgend jaar "sterk zullen toenemen". (In Tytsjerksteradiel gaat de afvalstoffenheffing met ruim 40 procent omhoog). De Friese gemeenten hebben "geen ruimte om te investeren in wenselijke en noodzakelijke ambities. Er is beperkt tot geen geld voor "nationale opgaven als de klimaatadaptatie, de energietransitie en de uitvoering van de Omgevingswet."

"De gemeentelijke reserves worden aangepast en de weerstandsreserve zakt onder het door de gemeenteraden gewenste noodzakelijk geachte niveau."
De tekorten ontstonden in de afgelopen jaren vooral door financiële tegenvallers bij het sociaal domein en de jeugdzorg. De Friese gemeenten vragen om in elk geval 600 miljoen euro eenmalig over 2019 "om de bestaande financiële problemen het hoofd te kunnen bieden."