Wethouder Pytsje de Graaf reikt de eerste exemplaren uit.
Wethouder Pytsje de Graaf reikt de eerste exemplaren uit. Foto: Klasina van der Werf

Ruim 500 kinderen krijgen Fries boek cadeau

EE - Ruim 500 kinderen in de gemeente Noardeast-Fryslân kregen vrijdagochtend het boek 'Karlsson fan it dak' van Astrid Lindgren cadeau. Het is voor deze gelegenheid op verzoek van de Afûk in het Fries vertaald door Martsje de Jong.

Zo willen de bibliotheek Noord Fryslân en de gemeente de kinderen meer in aanraking brengen met het geschreven Fries. In de gemeente Ferwerderadiel was dit idee al eerder in praktijk gebracht. Daar werd elk jaar de actie 'Jou in bern in boek' gehouden, om het Fries lezen te bevorderen. Nu Ferwerderadiel is opgegaan in Noardeast-Fryslân is het project breder opgezet en krijgen alle kinderen uit groep 5 van 38 basisscholen in Noardeast-Fryslân een Friestalig boek. De boeken worden in november op de scholen uitgedeeld door de leesconsulenten van Bibliotheken Noord Fryslân. Voor de leerkrachten is er een digitale lesbrief gemaakt met daarin ideeën voor bijbehorende lessen en filmpjes.

Gekozen is voor het boek 'Karlsson fan it dak' van Astrid Lindgren. "'Karlsson fan it dak' giet oer de hiel gewoane Erik Erikson dy't mei syn hiel gewoane âlden yn in hiel gewoane strjitte yn Stockholm wennet. Mar as op in jûn in lyts dik mantsje mei in propeller op 'e rêch Erik syn sliepkeamer ynfljocht, is syn libben ynienen net sa gewoan mear'', vertelt De Jong.

Theatervoorstelling

Toneelgroep Tryater zal het voor het eerst ook op het Nederlandse toneel voor het voetlicht brengen. Als kers op de taart mogen de kinderen die het boek hebben gekregen, op 18 december met z'n allen in bussen naar stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden om deze voorstelling te zien. De Graaf: "It is hiel bysûnder om it ferhaal fan it boek ek yn it teater te belibjen. Dit ferjitte de bern nea wer", verwachten de initiatiefnemers.