In de Schoolstraat in Burgum is een nieuw winkelpand in aanbouw met erboven appartementen. Er ging sloop aan vooraf.
In de Schoolstraat in Burgum is een nieuw winkelpand in aanbouw met erboven appartementen. Er ging sloop aan vooraf. Foto: Actief Media

Provincie: subsidie voor betere winkelgebieden

LEEUWARDEN - De provincie Fryslân stelt binnenkort subsidie beschikbaar voor verbetering van de belangrijkste winkelgebieden in de provincie. Het gaat bovendien om maximaal vijftig procent van de geraamde kosten en maximaal 24.999 euro per winkelgebied.

In totaal is 950.000 euro beschikbaar, voor vier aspecten: verbetering van het ondernemerschap, van de onderlinge samenwerking van ondernemers, van de inrichting van de openbare ruimte en betere presentatie, promotie en profilering.
Aanleiding tot de subsidieregeling, die wellicht 8 november wordt gepubliceerd, is een sterkte-zwakte-analyse door adviesbureau Broekhuis Rijs. Dit bureau heeft de 71 belangrijkste winkelgebieden in de provincie onderzocht.

Leegstand op een rijtje

Hetzelfde adviesbureau heeft de leegstand in de drie noordelijke provincies op een rijtje gezet (voorjaar 2019). Binnen Friesland is die het hoogst in Leeuwarden en middelgrote kernen als Drachten, Heerenveen en Sneek.

Binnen het werkgebied van Weekblad Actief zijn de winkelcentra van 18 plaatsen onderzocht. Achter de plaatsen staat het leegstandspercentage in vierkante meters vloeroppervlak. Buitenpost (9,1), Harkema (25,2), Kootstertille (0) en Surhuisterveen (6,8). Dokkum (10,3), Ferwert (6,7), Kollum (4,9) en Kollumerzwaag (0). Damwâld (3,2), De Westereen (8,7) en Feanwâlden (4,6)). Burgum (2,7), Gytsjerk (0) en Hurdegaryp (0). In Drachten (Centrum 7,1), De Drait (0), De Wiken (1,9), MLK woonboulevard (0) en Noorderpoort (7,3). Beetsterzwag 3,9, Ureterp (4,1).

Zie ook: www.fryslan.frl/beleidsthemas/retail_44180