De windhaan wordt teruggezet op de toren van Ryptsjerk.
De windhaan wordt teruggezet op de toren van Ryptsjerk. Foto: Ingezonden

Windhaan terug op kerk te Ryptsjerk

RYPTSJERK - Donderdag 24 oktober werd de vergulde windhaan teruggeplaatst op de toren van de Hervormde Kerk in Ryptsjerk. Hiermee werd de restauratie van de kerk afgesloten.

Stichting Behoud Monumenten in de gemeente Tytsjerksteradiel is de eigenaar van de kerk. De werkzaamheden aan de toren hebben zo'n 3,5 maand geduurd en bestonden voornamelijk uit het vervangen van de leienbedekking en het herstellen van de houten draagconstructie in de toren. Bouw- en Restauratiebedrijf S.D. van der Vegt uit Weidum heeft het werk onder directievoering van de SBKG Noord-Nederland uitgevoerd. In november wordt nog de luidklok herplaatst.

Stichting Behoud Monumenten in de gemeente Tytsjerksteradiel heeft financiële ondersteuning ontvangen van de Provincie Fryslân en diverse lokale en regionale fondsen.

In december viert de Stichting Behoud Monumenten in de gemeente Tytsjerksteradiel haar 10-jarig bestaan in de herstelde kerk.

Voorzitter Arjen van der Schaaf: "Onze stichting heeft negen kerktorens en de molen van Sumar in bezit, monumenten waarvoor wij zorgdragen. Op 12 december vieren we het tien-jarig bestaan. Wethouder Tytsy Willemsma is daarbij aanwezig en we zullen dan ook onze website presenteren." Deze laatste is van belang voor de stichting om de ANBI-status te bemachtigen, een erkend goed doel waar aan geschonken mag worden.