Aukje de Vries helpt een klant bij het vaststellen van de juiste schoenmaat.
Aukje de Vries helpt een klant bij het vaststellen van de juiste schoenmaat. Foto: Actief Media

Lampers Schoenen: "Een schoenmaat is geen standaardmaat zoals de liter"

BURGUM - "Ik heb maat 38 1/2 gekocht, want die heb ik altijd, maar nu zijn ze toch te klein". Dit is een veelgehoorde ervaring waar mensen mee de winkel van Sjoerd Lampers binnenkomen. "Soms zeggen ze zelfs dat de schoenen zijn gekrompen", lacht de eigenaar van Lampers Schoenen aan de Schoolstraat in Burgum.

"Feit is dat we de oorzaak van onze problemen graag buiten onszelf zoeken. Dat is makkelijk, want dan is het onze schuld niet en hoeven we geen verantwoording af te leggen. Dat ons lichaam en onze voeten ieder moment van de dag anders gevormd zijn, dat beseft niet iedereen."

"Een ander feit is dat elke schoenenfabriek zijn eigen maten hanteert. Er is voor schoenen geen standaard zoals de liter of die centimeter die wereldwijd hetzelfde zijn. Bij schoenen, en bij kleding, is dat niet zo. Zorg dus dat je nieuwe schoenen altijd eerst past vóórdat je ze aanschaft. En als je echt heel fijn wilt lopen, vraag dan hulp van een specialist in de betere schoenenwinkel", zegt Lampers, zelf ook schoenenexpert. "Mijn ervaring krijg je er gratis bij".

"Schoenen koop je bij een schoenspecialist", vindt Lampers. "Voor groente ga je toch ook niet naar de visboer?"

Lampers schoenen | Schoolstraat 24, Burgum | 0511-461508 | Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 9.30-12.00 uur & 13.00-18.00 uur. Vrijdag koopavond van 19.00 tot 21.00 uur. Zaterdag geopend tot 17.00 uur.