Henk Pilat (op knieën) en Jelle Nutma waren zaterdag al aan het planten in It Paradyske tussen Buitenpost en Kollum.
Henk Pilat (op knieën) en Jelle Nutma waren zaterdag al aan het planten in It Paradyske tussen Buitenpost en Kollum. Foto: Actief Media

55.000 bloembollen voor de wilde bijen

KOLLUM / BUITENPOST - Sinds zaterdag en tot en met vrijdag 1 november planten vrijwilligers 55.000 bloembollen langs de vernieuwde 'Foodwalk'-route in Kollum en Buitenpost. Dit om vroeg in het volgend voorjaar veel bloemen te krijgen die aantrekkelijk zijn voor wilde bijen.

Woensdag 30 oktober helpen kinderen van basisscholen in Kollum mee, samen met wethouder Engbert van Esch (CU) van Noardeast-Fryslân. Het zijn met name de kinderen van de groepen 6 en 7 van cbs Prins Bernhardschool en obs Professor Casimir in Kollum. Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen hielp zaterdag mee in Kollum.

Kinderen kregen al instructie

Zij doen hun plantwerk aan de Adje Lambertszlaan en het Bospad in Kollum. De basisschoolkinderen kregen voor de herfstvakantie een plantinstructie. Door dit initiatief hebben de bijen en andere insecten in de regio komend voorjaar hopelijk genoeg te eten.
Het bollenproject is een initiatief van Stichting Wrâldfrucht, bedrijven, verenigingen en scholen uit Buitenpost en Kollum. Het Iepen Mienskipsfûns, de gemeenten Noardeast-Fryslân en Achtkarspelen steunen het project.
De gemeenten Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân zullen bij het groenbeheer en maaibeleid rekening houden met de bloeiperiode van de bollen. De aanplant van al deze fauna levert de prachtige Foodwalk-route op. Dit is een jaarlijks wandelevenement. De volgende editie is op 3 april 2020.

De route loopt van Edisonstraat en Einstaanstraat in Buitenpost naar It Paradyske, richting Dokkumer Trekvaart. Aan de Kollumer kant via de tennisclub, minicamping Uit & Thuis, omgeving Van Scheltingalaan en Van Tademastraat, langs de N358 en via Egypte naar De Kruidhof in Buitenpost.