Grondverzet door HB de Boer uit Sumar. Dit bedrijf gaat woensdag mee naar Den Haag.
Grondverzet door HB de Boer uit Sumar. Dit bedrijf gaat woensdag mee naar Den Haag. Foto: Nickie Pereboom

Bouw en grondverzet ook naar Den Haag

SUMAR / DEN HAAG - De bouwsector en de grond-, weg- en waterbouw willen woensdag 30 oktober massaal naar Den Haag. Zij hopen met nog meer mensen en machines in de residentie te verschijnen dan de boeren op 1 en op 16 oktober. Of ze met machines komen en zo ja met hoeveel, is op het moment van drukken van deze krant nog onduidelijk.

Ook Friese bedrijven sluiten zich bij de acties aan, onder andere grondverzetbedrijf De Boer Burgum BV uit Sumar. Net als bij de boeren gaat het de bouwbedrijven vooral om het stikstofbeleid van de rijksoverheid. De grond-, weg- en waterbouw richt zich bovendien op het zogeheten PFAS-beleid. PFAS staat voor Polyfluoralkylstoffen: chemische stoffen, bijvoorbeeld om gordijnen en tapijten brandvertragend te maken en pannen en industriƫle producten hittebestendig.
Op basis van het 'voorzorgprincipe' heeft de regering een volgens het bedrijfsleven onwerkbaar strenge norm ingevoerd van 0,1 microgram PFAS per kilogram droge stof. Het gevolg is dat grond-, weg- en waterbouw grotendeels stil komen te liggen, luidt het verwijt van de sector.
De regering wil nog geen definitief beleid vaststellen, maar eerst meer chemische analyses evalueren, voor er definitieve normen komen. Dit duurt de bedrijven te lang.