Er doen 18 amateurtoneelspelers uit geheel Fryslân mee aan de voorstelling.
Er doen 18 amateurtoneelspelers uit geheel Fryslân mee aan de voorstelling. Foto: Ingezonden

De Foarstelling – in bûnt selsportret fan en troch it Fryske amateurtoaniel

DOKKUM - Vrijdag 1 november gaat de jubileumvoorstelling in première naar aanleiding van '100 jier organisearre amateurtoaniel yn Fryslân', in it Posthuis in Heerenveen.

De reizende voorstelling is daarna ook te zien in De Skâns in Gorredijk (2 november), De Koornbeurs in Franeker (8 november), De Hege Fonnen in Lemmer (9 november), Theater Sneek in Sneek (15 november) en Sense theater in Dokkum (16 november). Kaarten zijn te bestellen via www.vanplan.nl.

Onder leiding van regisseur Tineke Broers (Burgum) en muzikaal leider Tseard Nauta (Baard) kwam De Foarstelling tot stand gedurende anderhalf jaar. De schrijvers Geert Hager, Tseard Nauta, Tineke Broers en Greetje Klaren baseerden de liedjes en scenes op verhalen en opmerkingen van amateurtoneelspelers en keurmeesters uit Fryslân. Er werd gerepeteerd in een loods in Nij Beets. Het decor is gemaakt door Jaap Groen uit Beetsterzwaag. Er speelt een live-band tijdens de voorstelling bestaande uit Tseard Nauta, Jan Zeldenrust en Thys Wadman.

Outfit Toneelkleding uit Burgum verzorgt de kleding. Anna Doornbos uit IJlst doet haar en grime. De techniek is in handen van Diamond Sound Systems uit Joure. Francien Bolhuis uit Franeker heeft de productieleiding.

De titel van het stuk is De Foarstelling – in bûnt selsportret fan en troch it Fryske amateurtoaniel. Het publiek kan rekenen op veel humor, zelfspot, prachtige teksten en een kritische noot. Kijk voor meer info op Facebook.