Bette Dam: een Friezin in Afghanistan

KOLLUM - Woensdag 6 november komt journalist en auteur Bette Dam naar Campus Kollum. Zij heeft twee boeken geschreven over Afghanistan en zal een lezing geven over haar werk. Het publiek kan haar vragen stellen.

Dam komt van oorsprong uit Kol lumerzwaag, studeerde politicologie en werd freelance-verslaggever. Zij woonde van 2009 tot 2014 in de Afghaanse hoofdstad Kabul, werkte er als correspondent. In 2009 verscheen haar boek 'Expeditie Uruzgan, de weg van Hamid Karzai naar het paleis', dat ook in het Engels is gepubliceerd.

Dit jaar publiceerde ze het boek 'Op zoek naar de vijand' over Taliban-leider Mohammed Omar. Daarin vertelt ze hoe betrekkelijk eenvoudig het was deze voormalige Talibanleider te vinden.
Ook verzet ze zich tegen de volgens haar eenzijdige journalistiek van de meeste media, die zich volgens haar vooral beroepen op westerse (lees: Amerikaanse en Nederlandse) regeringsbronnen. Hoor en wederhoor worden teveel verzuimd in oorlogssituaties, stelt Dam.

Ze noemt Bart Nijpels (KRO-NCRV) als voorbeeld van een journalist die zich te eenzijdig beroept op (Nederlandse) legerbronnen. Nijpels reageerde in het vakblad Villa Media en stelt dat Dam zich (in 2006) ook 'schuldig' heeft gemaakt aan het onvoldoende toepassen van hoor en wederhoor.

De lezing van Bette Dam op 6 november begint 19.30 uur in Campus Kollum, Gerrit Bleekerstraat 3. Toegang € 10,- euro. Tickets te bestellen via ontdekdebieb.nl of aan de balie in de bibliotheek.