Gezondheidsrisico's bij SEEH
(Subsidie Energiebesparen Eigen Huis)

ENSCHEDE - De Subsidieregeling Energiebesparing Eigenhuis (SEEH) kan een nieuwe golf astmapatiënten veroorzaken omdat meer woningen dubbelglas zullen krijgen dan vloerisolatie.

TONZON in Enchede
waarschuwt voor gevolgen

Toename astma

Daarvoor waarschuwt onder andere TONZON in Enchede, leverancier van innovatief isolatiemateriaal, gevestigd in Enschede. "Dat was in vorige subsidieregelingen het geval. Omdat ook in deze regeling de subsidie voor isolatieglas en dak- en gevelisolatie hoger is dan voor vloerisolatie is de kans groot dat bij veel woningen de 'buitenschil' wel goed geïsoleerd wordt, maar vloerisolatie achterwege blijft. Het achterwege laten van vloerisolatie betekent dat de vloer lange tijd het koudste oppervlak wordt in de woonkamer en dat kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Vaststaat dat de kans op vochtproblemen bij de koude vloer toeneemt."

Niet alleen buitenschil isoleren

"Het vocht dat voordien condenseerde op ramen trekt, na het plaatsen van isolatieglas, voor een belangrijk deel naar de niet-geïsoleerde koude vloer. Dit extra vocht bevordert schimmelvorming onderin de woning en huisstofmijten worden actiever en produceren daarbij meer allergenen. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen een allergie oplopen. Het kan daarbij gaan om astma, eczeem en neus- en oogallergie."

Huisstofmijt houdt van kou en vocht

Op de site van Milieu Centraal is te lezen: "Vloerisolatie helpt tegen huisstofmijt. Heb je vloerbedekking (tapijt) of losse vloerkleden? Dan is het extra verstandig om je vloer te isoleren. Op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt komt meer huisstofmijt voor. Zo'n vloer is kouder en vochtiger en daar houdt de huismijt van. Vloerisolatie zorgt voor een warmere en drogere vloer en dus minder huisstofmijt."

Vloerisolatie reduceert mijt

TONZON : "Uit het onderzoek van de Landbouw Universiteit Wageningen "Vochtverschijnselen in woningen, huisstofmijtallergeen en CARA bij kinderen" komt naar voren dat het achterwege laten van vloerisolatie in een isolatieplan zorgt voor een hogere allergeenconcentratie in vloerbedekkingen. Vloerisolatie geeft een significante reductie zo stellen de onderzoekers vast."

"Nadeel is dat je de subsidie maar één keer mag gebruiken"

Subsidieregeling aanpassen

"Het is dus belangrijk dat bij isolatieplannen altijd het gevolg van het achterwege laten van vloerisolatie betrokken wordt. In de huidige subsidieregeling en de campagne er omheen wordt hieraan te weinig aandacht besteed.
Daarnaast is het een gebrek dat je maar één keer van de SEEH gebruik mag maken. Heb je bijvoorbeeld (met subsidie) isolatieglas geplaatst en de spouwen gevuld dan kun je meer schimmel en mijten onderin de woning krijgen. Meer ventileren helpt hiertegen niet. Je moet de vloer alsnog isoleren maar dan kom je niet meer in aanmerking voor subsidie omdat je maar één keer van de subsidie gebruik mag maken", waarschuwt Ton Willemsen van TONZON in Enschede.
TONZON | Ir. Schiffstraat 220, Enschede | 053-04332391 | www.tonzon.nl