Van links naar rechts: Pytsje de Graaf, Lodewijk Asscher, Ingrid van
Engelshoven en Paulien Schreuder.
Van links naar rechts: Pytsje de Graaf, Lodewijk Asscher, Ingrid van Engelshoven en Paulien Schreuder. Foto: Ingezonden

Hallum krijgt in december nieuwe bibliotheek

HALLUM - In december opent Bibliotheken Noord Fryslân een nieuwe bibliotheek in Hallum, voor de inwoners van dit dorp en de omgeving. Voor het eerst in jaren komt er een nieuwe bibliotheek in Nederland. Dit dankzij een motie van PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher, die hij in 2017 indiende.

Asscher riep minister Van Engels hoven van Cultuur op, zich in te spannen voor het behoud van bibliotheken in kleine kernen, zodat iedereen toegang heeft tot de bibliotheek. Die motie werd mede ingediend door CDA, GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie en is met algemene stemmen aangenomen.
Bibliotheekorganisaties met 'gaten' in hun werkgebied werden gevraagd in te tekenen op deze plannen, én hun gemeente te vragen de tweede stap te zetten. De motie Asscher biedt gemeenten namelijk financiële middelen voor de eerste drie jaar, maar het rijksgeld wordt alleen toegekend als de gemeente een plan heeft om de toekomst van de bibliotheek langer veilig te stellen. Daar is hier sprake van. Vorige week is tijdens een feestelijk moment bekend gemaakt waar in Nederland er nieuwe bibliotheken bij komen.

Dat is 7 oktober gemeld door wethouder Pytsje de Graaf (Noard east-Fryslân), PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher, cultuurminister Ingrid van Engelshoven en directeur Paulien Schreuder van Bibliotheken Noord Fryslân (op de foto v.l.n.r.).

De nieuwe bibliotheek komt voor Hallum op een mooi moment. Het 'hele' dorp is druk bezig met het bestrijden van laaggeletterdheid. Onder andere de basisscholen CBS It Fundamint, OBS Op 'e Dobbe, de kinderopvang, de kerk, vluchtelingenwerk, de doarpsomtinkers, het dorpshuis en de peuterspeelzaal zijn erbij betrokken. En straks dus ook 'de bieb'.