Jaco Geurts bij het boerenprotest van 1 oktober. Op 30 oktober protesteren bouwbedrijven in Den Haag tegen het stikstofbeleid van de regering.
Jaco Geurts bij het boerenprotest van 1 oktober. Op 30 oktober protesteren bouwbedrijven in Den Haag tegen het stikstofbeleid van de regering. Foto: Ingezonden

Kamerlid Jaco Geurts op 25 november in Burgum

BURGUM - CDA-Kamerlid Jaco Geurts zal maandagavond 25 november in Burgum in een openbare bijeenkomst zijn mening geven over het nu verder moet met het landbouw- en natuurbeleid, vanwege de stikstofuitstoot in Nederland.

'De politiek' zit hier als het ware mee in de maag. Voor het behoud van natuur(gebieden) in Nederland moet de uitstoot van stikstof omlaag. Op basis van cijfers van het RIVM is de grootste producent van stikstof (eigenlijk: ammoniak en een combinatie van stikstofoxiden) de landbouwsector.

Het kabinet Rutte III, de Tweede Kamer en de provinciebesturen zijn de afgelopen weken vooral 'bestookt' door protesterende boeren. Zij vrezen beknot te worden in hun werkzaamheden als gevolg van overheidsmaatregelen, door Rijk én provincies. Dit leidde deze maand al twee keer tot trekkeroptochten naar Den Haag en eentje naar het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Bilthoven. De protesterende boeren vinden dat de cijfers van dit instituut onvoldoende zijn gebaseerd op feitelijke metingen en teveel op aannames en modellen.

Minister Carola Schouten (CU) van landbouw heeft na alle protesten beloofd haar beleid te heroverwegen en uiterlijk 1 december het kabinetsstandpunt naar buiten te brengen. Aanleiding tot de protesten is haar Kamerbrief van 4 oktober, waarin zij voorstelt boeren die willen stoppen of die verplaatst willen worden, daarbij financieel te steunen. "Wij gaan uit van vrijwilligheid," zei de minister.

Maar de provincies gaan over het natuurbeleid en die mogen eventueel strenger zijn. Dat waren ze ook van plan, maar toen dat naar buiten kwam, volgden felle protesten van boeren bij diverse provinciehuizen. Gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) zwichtte als eerste, met het argument dat hij met de boeren in gesprek wil blijven, omdat Friesland een echte landbouwprovincie is. Overigens stopt hij binnenkort als gedeputeerde, om burgemeester te worden.

De CDA-afdeling van Tytsjerksteradiel ziet na alle ophef kans om het 'eigen' Kamerlid Jaco Geurts naar Burgum te halen. De afdeling houdt maandag 25 november vanaf half acht 's avonds De Pleats in Burgum een bijeenkomst met als thema 'Stikstof, en wat nu?'. Geurts is woordvoerder stikstof, landbouw en water.

Hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en het feit dat de Raad van State deze PAS als onvoldoende effectief heeft 'veroordeeld' voor het behoud van natuurgebieden in Nederland. Geurts zal ook de uitdagingen beschouwen en aangeven "waar we met z'n allen voor staan".

AcconAVM-directeur Lubbert van Dellen stelt de vraag "of wij een probleem hebben?" en voorzitter van de Noardlike Fryske Wâlden Albert van der Ploeg gaat in op de boer van de toekomst. Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen en met de sprekers in discussie te gaan.

Belangstellenden zijn welkom. Aanmelden is niet nodig. Zie ook: www.cda-tytsjerksteradiel.nl.