´s Nachts overal verlichting aanbrengen wordt tegenwoordig als heel normaal gezien, maar is dat het ook?
´s Nachts overal verlichting aanbrengen wordt tegenwoordig als heel normaal gezien, maar is dat het ook? Foto: Ingezonden

Zaterdag tal van activiteiten bij Nacht van de Nacht

FRYSLAN - Tijdens de Nacht van de Nacht zijn er activiteiten in Burgum, Feanwâlden, Tytsjerk, Eastermar, Leeuwarden en meer.

Het Observeum in Burgum is zaterdagavond geopend van 19.00 tot 22.00 uur. Entree € 5,00. Bij slecht weer is het planetarium van het Observeum geopend.

Speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar organiseert It Fryske Gea in Earnewâld een excursie in het donker door de Alde Feanen. Verzamelen op De Stripe 22, aanvang 19.30 uur.

Kinderen die liever willen gillen in de nacht zijn welkom bij de spokentocht die drumband de Marko´s organiseert bij Eastermar. Aanmelden is nodig (drumbandmakos@hotmail.com) en deelname kost € 6,00 euro.

Kinderen die van sfeer houden kunnen meedoen aan de lichtjestocht in Park Vijversburg. Van 19.00 tot 22.00 uur, kosten € 3,00; aanmelden via info@vijversburg.nl.

Voor kinderen vanaf 10 jaar, maar natuurlijk ook voor volwassenen, wordt er nabij Feanwâlden een wandeling/vaartocht gehouden door natuurgebied de Houtwiel. Beperkte deelname, aanmelden nodig: info@schierstins.nl. Aanvang 19.30 tot 22.00 uur.

Om mensen echt het donker te laten ervaren kan men 26 oktober tijdens de Nacht van de Nacht een wandeling maken door het natuurgebied De Marlannen vanuit het kerkje van Jouswier. Laarzen aan! Tijd: tussen 19.00 en 21.45 uur.
Vanuit Hallum organiseert it Fryske Gea een excursie door het Noarderleech. Hier ervaren deelnemers in buitendijks gebied de nacht. (Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur)
In Marrum kunnen deelnemers tegen betaling mee met de Seedykstertoer over donkere kwelders. Geniet onderweg van muziekoptredens. (Tijd: tussen 20.30 en 22.30 uur)

De opening van het evenement vindt plaats in Warten, rondom activiteitenboerderij De Wartenster. Het programma begint om 19.00 uur. Er is een lezing van Ralph Weijers en een vaarexcursie door Nationaal Park De Alde Feanen. Kosten € 17,50, aanmelden via www.fmf.frl.

Initiatief van natuur- en milieufederaties

Nacht van de Nacht is een initiatief van de natuur- en milieufederaties om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. De organisatie vindt dat het overmatig en onnodig gebruik van licht een groot gevolg heeft voor zowel de economie, als de mens, als dieren en planten.

"Melatonine is een hormoon dat in het lichaam wordt aangemaakt wanneer het donker is", aldus de organisatie op de website. "Het heeft een remmend effect op kwalijke processen, zoals het ontstaan van kanker. Wanneer iemand zich 's nachts met onvoldoende duisternis omringt, wordt de productie van melatonine verminderd en hiermee de kracht van het afweersysteem."

Op de site staan meer nadelige gevolgen van te veel licht beschreven. Een overdaad aan licht kan een heel ecosysteem ontwrichten. Veranderingen in de verhouding tussen licht en donker zijn vaak het natuurlijke signaal voor veranderingen in gedrag van planten en dieren, denk aan trek- en broedgedrag of bloei.

Plotselinge lichtbronnen (schijnwerpers, skybeamers) geven een schrikreactie bij trekvogels. Zij wijken hierdoor af van hun oorspronkelijke richting. Ook boorplatformen met verlichting hebben zo grote gevolgen voor trekvogels boven zee.

Economisch gezien wordt verlichting in de donkere periode van de dag noodzakelijk geacht. Maar is dit wel een correcte gedachte? Er wordt veel uitgegeven aan elektriciteit, er vinden meer inbraken plaats in een verlichte omgeving en er zijn meer verkeersongelukken op wegen met veel verlichting.

LED-lampen worden bijvoorbeeld vaak gebruikt op plaatsen waar voorheen geen verlichting was. Een gebouw inpakken met duizenden gekleurde LED's is een decoratieve trend, maar deze LED-lampen vervangen geen gloeilampen of spaarlampen, ze vervangen een niet-verlichte gevel.

Wanneer een gebouw de hele nacht door wordt verlicht, valt het bijna niet meer op dat er iemand naar het gebouw toe loopt. Een dief die met een zaklamp of langs een bewegingsdetector loopt, valt meer op. Het is vervelend voor de dief als hij zichzelf moet bijlichten.

Ook in het verkeer blijken mensen meer last te hebben van een te veel aan lichten, dan van een donkere weg waar alleen de lichten van het verkeer zelf de aandacht vragen.