Directeur Gretha Dam van het Lauwers College in Buitenpost te midden van eerste klas-leerlingen in één van de lokalen waar flexlessen plaatsvinden.
Directeur Gretha Dam van het Lauwers College in Buitenpost te midden van eerste klas-leerlingen in één van de lokalen waar flexlessen plaatsvinden. Foto: Actief Media

"Ons onderwijsaanbod biedt leerlingen maatwerk"

BUITENPOST - Op het Lauwers College in Buitenpost worden leerlingen opgeleid voor het diploma mavo, havo, vwo of gymnasium. "Enkele jaren geleden besloten we dat we recht wilden doen aan de verschillen tussen leerlingen', zegt directeur Gretha Dam. Een werkgroep boog zich over de vraag hoe maatwerk in het onderwijs mogelijk was. "Na een proefperiode vorig schooljaar werken onze eersteklassers nu allemaal met OPM@@T."

De acht lesuren van een schooldag zijn in dit onderwijsprogramma anders ingedeeld dan gebruikelijk. Het eerste uur is bijvoorbeeld gereserveerd voor coachinggesprekken met de leerlingen. Hierin is aandacht voor het individuele leerproces van een leerling, maar ook voor het belangrijke schoolthema 'samen leren, samen leven'.

Coaching, vakles en keuze-uur

Het tweede tot en met zesde uur zijn bestemd voor de vaklessen. Het zevende en achtste uur zijn keuze-uren. In deze keuze-uren kunnen leerlingen een extra vak volgen, projectlessen volgen, met medeleerlingen samenwerken aan opdrachten of in het stiltelokaal huiswerk maken onder toezicht van een docent.

Star Time

De projectlessen staan op de school bekend als Star Time. Leerlingen krijgen hierin vakoverstijgende activiteiten aangeboden. Denk aan koken, samen een escaperoom inrichten, gymnastiek of duurzaamheidsprojecten. Bij de Energy Challenge bijvoorbeeld bestuderen de leerlingen met de meet- en regelapparatuur in de school hoeveel stroom er verbruikt wordt, hoeveel stroom er wordt opgewekt met de 644 zonnepanelen op het dak en welke besparingsacties er bedacht kunnen worden.

VECON Businessschool

Het Lauwers College in Buitenpost is ook VECON Businessschool. Dat betekent dat zij jaarlijks aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen om met het bedrijfsleven samen te werken bij de economische vakken. "Zo leren de leerlingen meer over ondernemerschap."

De huidige eerste klas werkt nu volgens de nieuwe methodiek en het streven is dit door te trekken naar de andere leerjaren. "Hoe een en ander in de bovenbouw vorm gaat krijgen zijn we momenteel aan het onderzoeken. Omdat leerlingen dan vakkenpaketten kiezen, is één en ander best een uitdaging. We willen daarom ook een pilot in de bovenbouw draaien."

Eigen verantwoordelijkheid

Met het nieuwe systeem dragen de leerlingen zelf meer verantwoordelijkheid voor hun onderwijs, met meer vrijheid. "De leerlingen hebben geen mentor, maar een coach. Contact met de ouders vinden wij belangrijk, daarom vinden er LOC gesprekken plaats, gesprekken tussen Leerling Ouder Coach. Daarin staat de leerling zelf centraal: "Wat wil je leren? Waar loop je tegen aan? Waar wil je naar toe?" De huidige eersteklassers van het Lauwers College werken nu volgens deze methodiek.

Kleinschalig in een grote school

Het Lauwers College in Buitenpost is een grote school met bijna duizend leerlingen. Om de overgang tussen de basisschool en het middelbaar onderwijs iets geleidelijker te laten verlopen hebben de brugklassers een eigen ingang, kantine en onderwijsruimte. "Onze gezonde school/kantine is wel in het hoofdgebouw. Daar halen ze in pauze hun eten en drinken. Dat nemen ze daarna echter mee naar hun eigen kantine, een overzichtelijke ruimte."

"Persoonlijke aandacht levert de leerling veel op"

KOLLUM - Lauwers College in Kollum is een school voor VMBO-onderwijs (basis, kader en theoretisch/mavo). "Wij hebben hier enkele jaren geleden het gepersonaliseerd leren ingevoerd onder de noemer GO," vertelt locatieteamleider Jannie de Vries.

De christelijke school voor voortgezet onderwijs Lauwers College Kollum betrok aan het begin van dit schooljaar een gloednieuw schoolgebouw in Campus Kollum, samen met !mpulse van het Piter Jelles. "Ieder met onze geheel eigen onderwijsmethodiek en levensvisie. We delen wel de lokalen", zegt Jannie de Vries.

Wekelijks coachingsgesprekken

GO wordt op maat gemaakt voor leerlingen. Leerlingen kunnen zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hun leerproces én ze krijgen veel persoonlijke aandacht. "Een aantal van onze docenten zijn opgeleid tot coach. Zij hebben ieder veertien leerlingen onder hun hoede met wie ze wekelijks een kwartier individueel spreken. Daarnaast vindt er twee- of driemaal per jaar een LOC-gesprek plaats, een gesprek tussen Leerling, Ouder en Coach. Bij deze gesprekken is behalve voor de normale schoolvakken ook aandacht voor loopbaanoriëntatie. Waarom zit je op school, wat wil je bereiken?"

Snap je het? Dan verder

Iedere leerling krijgt in eerste instantie les op het niveau waarmee hij instroomt vanaf de basisschool. Leerlingen werken op een chromebook met online lesmateriaal. Ieder heeft een lijst met leer- en weekdoelen die zij zelf kunnen afvinken. "Heb je de les gevolgd, het huiswerk gemaakt en begrijp je de stof, dan zet je een kruisje bij de taak of het leerdoel. Wanneer blijkt dat een leerling bij een bepaald vak snel door de leerstof gaat, is er de mogelijkheid dat vak op een hoger niveau te gaan volgen", vertelt Jannie de Vries.

Duidelijke dagstructuur

Net als in Buitenpost heeft ook het Lauwers College in Kollum de week ingedeeld volgens een bepaalde structuur. "Maar wij doen het een beetje anders", aldus de teamleider.

Iedere dag is er eerst drie kwartier ingeroosterd voor de coachgesprekken en het talent-flex-uur. Daarna volgt een opstartles van twintig minuten met aandacht voor een hoofdstuk uit de OASE en het nieuws van de dag. Daarna zijn de gewone vakken ingeroosterd in lesuren van vijftig minuten en soms een blokuur. Iedere dag staat er ook een afsluitles van dertig minuten op het programma. "Daarin kijken de leerlingen terug op de dag. Wat heb ik geleerd? Wat ging goed, wat ging niet goed? Wat wil ik morgen beter doen."

Lauwers College Kollum is ook nog een herstelgerichtte school. Dat houdt in dat leerlingen en docenten met elkaar in gesprek gaan als er dingen mis gegaan. "Uitgangspunt is dat we niet straffen en dat iedereen bij ons een tweede kans krijgt."

"En zo proberen we iedere leerling echt te zien, persoonlijke aandacht te geven en het onderwijs op het eigen niveau aan te bieden. "

Lauwers College | Locatie Kollum, Gerrit Bleekerstraat 3, 9291 BS Kollum; 0511-452900 | Locatie Buitenpost, Hoefslag 40 9285 RV Buitenpost; 0511 542415 |

Teamleider Jannie de Vries van Lauwers College Kollum is trots op de persoonlijke aandacht die op haar school gegeven wordt.