Vier 'rouwstoeten' kwamen zaterdag vanuit vier richtingen naar de open dag bij It Stee fan ôfskie in Burgum.
Vier 'rouwstoeten' kwamen zaterdag vanuit vier richtingen naar de open dag bij It Stee fan ôfskie in Burgum. Foto: Actief Media

Vier 'rouwstoeten' openen succesvolle open dag

BURGUM - Sjoerdtje de Haan Uitvaartzorg hield zaterdag een open dag in het uitvaartcentrum aan de Schoolstraat 102 in Burgum. It Stee fan ôfskie heet de authentiek verbouwde afscheidsboerderij waar voorheen Kiehool zat.

Bezoekers keken hun ogen uit. De voormalige stal met oude balken zichtbaar gelaten in de nok, is nu een sfeervol gestoffeerde aula. De stoelen staan los, zodat een familie zelf de opstelling kan bepalen.

Voor uitvaarten met grote belangstelling is er een balkon. Op de galerij hangen schilderijen en tekeningen die mensen gemaakt hebben tijdens een rouwperiode.

Grenzend aan de aula is een grote familiekamer. Ook hier zijn het de nostalgische details die het geheel een warme uitstraling geven. Er staat een hoge tafel met stoelen, er is een zithoek en een barretje voor koffie en thee.

Ook de twee opbaarkamers konden bezichtigd worden. Tal van ondernemers in de uitvaartbranche presenteerden zich op de open dag. Unieke sieraden al dan niet gevuld met as, bijzondere bloemstukken, informatie over overledenenverzorging en bijvoorbeeld kisten. Veel belangstellenden grepen de kans aan om te kijken wat er vandaag de dag mogelijk is voor een persoonlijk afscheid.

De mogelijke keuzes bij het rouwvervoer werden prachtig zichtbaar gemaakt bij de speciale opening van deze open dag. Vier 'rouwstoeten', ieder met een totaal eigen sfeer, kwamen om 10.00 uur elk vanuit een andere richting aanrijden bij Stee fan ôfskie.
Het werd een indrukwekkende plechtigheid. De grijze rouwauto met bode en dragers in het zwart. Een witte rouwauto met bode en dragers in het rood. Een nostalgische loopkoets begeleid door 'nabestaanden' in normale dagelijkse kledij, zoals vroeger gebruikelijk. En mooi was ook de baar met witte rieten mand die op de schouders werd meegedragen door een lopende stoet.