Bianca Jousma van Penta (links) schoot zaterdag met scherp.
Bianca Jousma van Penta (links) schoot zaterdag met scherp. Foto: Ingezonden

Basketballers Penta heersen in Noord Nederland

DRACHTEN - Dankzij een 48-34 overwinning op directe concurrent Groene Uilen 3 is Penta nu koploper in de dames Eerste klasse basketbal. In hetzelfde weekend overklasten de heren Green Lions met 104-53 en wonnen ook de andere Penta-teams.

De heren, dames, U20 en U14 zijn nu lijstaanvoerder in hun klasse. U18 is het laagst geklasseerde Penta-team met een tweede plaats. Om de goede overwinning van de dames vorige week een vervolg te kunnen geven, moest er nog een tandje bij tegen de ongeslagen koploper Groene Uilen 3. In een nagenoeg foutloos eerste kwart liet Penta zien dat een hardwerkend collectief individuele klasse de baas kan. De verdediging zat potdicht door toedoen van Mirjam Posthuma en Dana Reitsema. Elke rebound en losse bal was voor deze dames een prooi: 14-4. Joanne Meijer en Bianca Jousma brachten de dames op een ruime voorsprong in het tweede kwart: 26-11. In het derde kwart was Joanne Meijer met haar old school moves onnavolgbaar, waarna Ilonka Debets en Manon Maychrzak de deur definitief dicht gooiden: 42-26. Nog even drongen de Uilen aan, maar dichterbij dan tien punten kwamen ze niet. Met de uitslag van 48-34 moesten de Uilen de overwinning aan Penta laten en ook de voorlopige eerste plek in de competitie bleef in Drachten.

Tot 9-8 in het eerste kwart mochten de heren van Green Lions nog denken dat het een wedstrijd zou worden. Daarna schakelde Penta naar een hogere versnelling en keken de Harlingers binnen enkele minuten tegen een onoverbrugbare 26-13 achterstand aan, eind eerste kwart. Met name Penta-centers Edo Slump en Pieter Fokkema waren aanvallend niet af te stoppen. Ook leverde de ijzersterke zone-press van Penta veel balwinst op. De invallende bankspelers van Penta maakten ook de nodige punten.