Leerlingen van het Matrix Lyceum zitten in kleinere klassen, waardoor meer persoonlijke aandacht mogelijk is. Scan de foto voor een filmpje, waarin schoolleider Teuny Bosma uitleg geeft over het Matrix Lyceum.
Leerlingen van het Matrix Lyceum zitten in kleinere klassen, waardoor meer persoonlijke aandacht mogelijk is. Scan de foto voor een filmpje, waarin schoolleider Teuny Bosma uitleg geeft over het Matrix Lyceum. Foto: Actief Media

Nieuwe fase voor Matrix Lyceum Drachten

DRACHTEN - Op donderdag 17 oktober organiseert het Matrix Lyceum in Drachten in samenwerking met de Synthesegroep in Heerenveen een congres over samenwerking tussen gespecialiseerd en regulier voortgezet onderwijs met VSO De Zwaai/RENN4 als verbindende partij. Tijdens dit congres wordt gevierd dat het Matrix Lyceum na twee jaar de projectfase achter zich laat en verder gaat als formele nevenvestiging van VSO De Zwaai en informele locatie van OSG Singelland. Ook andere Friese succesoplossingen voor Passend Voortgezet Onderwijs zullen zich presenteren.

Geesje Duursma-Dijkstra lezing

Het Matrix Lyceum biedt passend onderwijs voor havo/vwo-leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte op het gebied van leren en gedrag. De school is belangrijk voor de regio. De burgemeester van Smallingerland, de heer Jan Rijpstra, zal daarom aanwezig zijn. Een andere gast is Geesje Duursma-Dijkstra. Zij maakt zich al jarenlang sterk voor maatwerkonderwijs in Friesland en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het Matrix Lyceum. Daarom zal zij de eerste 'Geesje Duursma-Dijkstra lezing' uitspreken. Het congres en de lezing worden voortaan jaarlijks geagendeerd. Omdat het belangrijk is dat de kennis over maatwerkonderwijs doorontwikkeld en gedeeld wordt.

Ideeënmarkt

De innovatieve oplossingen van Heerenveen en Drachten staan centraal. In beide initiatieven werken mensen vanuit het gespecialiseerd onderwijs (VSO De Zwaai/RENN4) samen met medewerkers van het reguliere voortgezet onderwijs (OSG Sevenwolden, Bornego College en OSG Singelland). De financiële ondersteuning voor de projectfase werd geboden door het vo-samenwerkingsverband Zuid-Oost Fryslân. Op de ideeënmarkt laten de scholen RSG Magister Alvinus (Sneek), CSG Anna Maria Schurman (Franeker) en OSG Piter Jelles (Leeuwarden) zien hoe zij 'buiten de lijntjes kleuren': regulier onderwijs met gespecialiseerde ondersteuning waar nodig. Friesland kan met recht 'Proeftuin voor Passend Onderwijs' genoemd worden.