Links Otto van der Galiën, rechts Bertus Mulder.
Links Otto van der Galiën, rechts Bertus Mulder. Foto: Ingezonden

Stichting nu beheerder gedenksteen

EZUMAZIJL - De stichting Waterschapserfgoed heeft een bijzondere gedenksteen overgedragen gekregen van Wetterskip Fryslân. De tekst op de steen verwijst naar de bouw van de sluis bij Ezumazijl in 1671. De steen is zelf ook uit dat jaar.

Toen is de uitwateringssluis gebouwd, die moest zorgen voor afvoer van overtollig boezemwater in Friesland naar de Lauwerszee. De steen was 'voor de nakomelingen', om het belang van de sluis te benadrukken en de verantwoordelijken uit 1671 in het zonnetje te zetten.

Tot 1930 zat de steen keurig op z'n plaats, verwerkt in de sluis. Maar toen is een gemaal gebouwd, zodanig dat er geen plaats meer was voor de gedenksteen. Die ging naar het Fries Museum, onder de noemer: 'bouwfragment, strijd tegen het water'. Daarna is de steen in bruikleen gegeven aan het Zuiderzeemuseum. Later is de steen teruggebracht naar Ezumazijl en tegen de muur van het gemaal geplaatst. Op verzoek van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland is de steen gerestaureerd, door een steenhouwerij in Buitenpost. Dagelijks bestuurslid Otto van der Galiën (Wetterskip) droeg de steen woensdag 9 oktober over aan voorzitter Bertus Mulder van de stichting Waterschapserfgoed.