Jacques Monasch over schilderkunst

FEANWALDEN - Kenner Jacques Monasch van de Russisch-Oekraïense schilderkunst geeft op vrijdag 18 oktober een lezing in de Schierstins in Feanwâlden. Hij vertelt over het naoorlogse sociaal realisme en impressionisme in de schilderkunst en de invloed van Ruslands grootste kunstschilder Ilja Repin. De lezing begint om 20.00 uur.

Monasch vertelt zijn verhaal met een beamerpresentatie. Bijzonder is dat rondom in de zaal schilderijen uit die tijd uit Rusland en Oekraïne zelf te zien zijn. De Sneker galeriehouder toont namelijk tot 3 november een deel van zijn collectie in de Schierstins.

Het sociaal of socialistisch realisme was de heersende en van boven opgelegde kunststroming tijdens het communistisch regime in Oekraïne en Rusland vanaf beginjaren dertig van de vorige eeuw. Stoere arbeiders, blozende kolchozmeisjes bezig met de oogst, fabrieken, moderne vervoermiddelen en sport- en oorlogshelden waren bekende onderwerpen. Het communistische arbeidersideaal moest getoond worden.

Diverse kunstenaars zochten ook de grenzen van deze stijl op. Een impressionistische stijl was ook toegestaan, zolang de verheffing van de arbeider en het communistische ideaal maar niet in het geding kwamen. Deze generatie kunstenaars schilderde in de sociaal-realistische traditie van Ilya Repin, de grootmeester van de Russische schilderkunst uit de negentiende eeuw. "Een groot aantal schilderijen in deze expositie getuigt daarvan getuigen", aldus Jacques Monasch.