V.l.n.r.: Oscar Cuiper (Cenned), Siemon van der Meulen, dorpencoördinator Tytsjerksteradiel en wethouder Andries Bouwman.
V.l.n.r.: Oscar Cuiper (Cenned), Siemon van der Meulen, dorpencoördinator Tytsjerksteradiel en wethouder Andries Bouwman. Foto: Simon van der Woude

Na regen komt zonneschijn op
Dag van de Duurzaamheid

OENTSJERK - Na regen komt zonneschijn. Zo was het ook op de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Het energieloket van de gemeente Tytsjerksteradiel/Achtkarspelen had in Oentsjerk een speciale dag georganiseerd met duurzaamheid in de hoofdrol. Zo kon je een duurzaam huis bezichtigen, je opgeven voor een gratis energiescan van je woning, was er informatie over groene energie uit de regio en waren diverse bedrijven present die van alles wisten te vertellen over energiezuinig wonen. De belangstelling voor de dag was groot, een paar honderd bezoekers bezochten het event.

Wie ook een hoofdrol speelde, was Andries Bouwman, wethouder duurzaamheid van de gemeente Tytsjerksteradiel. Hij slaagde er in, ondanks het ietwat regenachtige weer, om een reusachtige zonnebloem met zonnepanelen in de vorm van bloembladen te laten groeien. De smartflower van het bedrijf Cenned kreeg flink wat water, klapte vervolgens uit en zocht de zon op om zoveel mogelijk energie op te vangen. De 'sinneblom' heeft een oppervlakte van 18 m² aan zonnepanelen. 's Avonds vouwt de smartflower zich weer terug in zijn compacte kist of zelfs onzichtbaar tot onder de grond. De bloem levert op jaarbasis voldoende energie om een gemiddeld huishouden op zonne-energie te laten draaien.

Op de foto zien Oscar Cuiper van het bedrijf Cenned en Siemon van der Meulen, dorpencoördinator van de gemeente Tytsjerksteradiel hoe wethouder Andries Bouwman de reusachtige zonnebloem laat groeien.