Nynke Koopmans nu ook landelijk actief

LYTSE GEAST - Boerin, raadslid en voormalig statenlid Nynke Koopmans - van der Veen is niet alleen uit de VVD gestapt, zoals woensdag in Actief is gemeld. Ze is bestuurslid geworden van de nieuwe stichting Stikstofclaim.

Koopmans: "It stikstofbeslút fan it kabinet is basearre op sifers fan it RIVM. Dat wurket mei modellen en berekkeningen. Us stichting wol de werklike stikstofgehaltes mjitte (litte) en opkomme foar de boeren." In de RIVM-cijfers (gepubliceerd in dit jaar, gebaseerd op vorig jaar) staat dat 'de landbouw' in Nederland verantwoordelijk is voor 46 procent van de stikstof in het land. De andere grote bron is 'het buitenland', dat draagt 32 procent bij. Huishoudens en wegverkeer zijn beide berekend op 6,1 procent. De internationale scheepvaart draagt 2,9 procent bij, ammoniak uit zee is 'goed' voor 2,2 procent. De stikstofbijdrage van de industrie zou één procent zijn. Dat geldt ook voor de binnenvaart en 'mobiele werktuigen'. De bijdrage van de luchtvaart is berekend op 0,1 procent. De overige 1,3 procent is (opgeteld) afkomstig van spoor, afvalverwerking, de energiesector en handel, diensten, overheid en bouw, volgens het RIVM.

Koopmans heeft onlangs haar lidmaatschap van de VVD opgezegd, als protest tegen het stikstofbesluit van het kabinet Rutte III. Zij melkt, samen met man en kinderen, dagelijks circa zeventig koeien bij Lytse Geast, tussen Leeuwarden en Tytsjerk. Het was oud-vakgroepvoorzitter melkveehouderij bij de LTO Jan Cees Vogelaar die Koopmans vroeg lid te worden van het bestuur van de nieuwe stichting.