In de openbare basisschool De Wiksel wordt gerepeteerd voor het Sinterklaassprookje.
In de openbare basisschool De Wiksel wordt gerepeteerd voor het Sinterklaassprookje. Foto: Ingezonden

Repetities voor Sinterklaassprookje

DRACHTEN - Vijfenzeventig jaar. Zo lang wordt er al jaar in jaar uit, vlak voor Sinterklaas, een toneelstuk voor schoolkinderen opgevoerd in Schouwburg de Lawei in Drachten. De uitvoering is donderdag 28 november, twee keer overdag voor scholen en één avondvoorstelling om 19.30 uur speciaal voor reünisten (alle oud-medewerkers).

Bij te weinig opgave is deze avond ook toegankelijk voor gewone gasten. Vrijdag 29 november zijn er weer drie uitvoeringen, twee voor scholen en een avondvoorstelling weer om 19.30 uur voor 120 gasten van de Stichting Pypskoft en andere toeschouwers, vaste sprookjesgangers, familie en vrienden. De laatste tijd is het inderdaad vaak een sprookje wat er wordt opgevoerd of een bewerking van een sprookje, maar er werden in de loop der jaren ook andere verhalen opgevoerd die tot de verbeelding van kinderen spreken. Dit keer wordt een bewerkt verhaal van het bekende boek De Heksen van Roald Dahl gespeeld door een stel enthousiaste toneelspelers en -speelsters.

Vanaf de zomervakantie tot eind november wordt er tweemaal in de week gerepeteerd. Niet alleen de spelers en speelsters oefenen elke week onder leiding van een regisseuse en zangdocente. Van oudsher schitteren er veel leerkrachten, onderwijsassistenten, IB'ers en andere onderwijsgerelateerde mensen in het Sinterklaassprookje. Er wordt elke maandag- en woensdagavond gerepeteerd door een groep vrijwilligers met leerkrachten en andere spelers van obs De Wiksel in Houtigehage aan het Grien 30, van 19.30 tot 21.30 uur. Kinderen uit groep 7 of 8 spelen mee in de uiteindelijke voorstellingen. Komende zaterdag zijn hiervoor de audities, hier komen altijd zo'n 30 kinderen naar toe.