Advocaat Janny van Vonderen-Jagersma houdt regelmatig besprekingen in het
Maxima Centrum in Burgum.
Advocaat Janny van Vonderen-Jagersma houdt regelmatig besprekingen in het Maxima Centrum in Burgum. Foto: Actief Media

Bij conflicten van de ouders moet het kind wel kind blijven

BURGUM - Conflicten vermijden waar mogelijk vindt advocaat Janny van Vonderen uiterst belangrijk. "Zeker als er kinderen in het geding zijn. Zij hebben doorgaans zelf geen invloed op een conflictsituatie waarin hun ouders zijn betrokken, maar voelen wel de spanningen, stress en mogelijk een gevoel van onveiligheid."

"Ik doe werk waar mensen 's nachts wakker van liggen", beseft Janny van Vonderen-Jagersma, advocaat van Zij de Advocaat. "Ik werk voor mensen die worstelen met een echtscheiding, arbeids- of ondernemersconflict. Een advocaat komt in beeld als redelijke communicatie onmogelijk is geworden. Frustratie, kwaadheid en een gevoel van onrecht houden mensen uit hun slaap. Conflicten ontwrichten het gewone leven, het gezinsleven."

Zij de Advocaat bewandelt de procedurele weg als dat nodig is, maar zoekt altijd naar kansen om de gerechtelijke procedure te vermijden. "Natuurlijk, als communicatie het onrecht niet wegneemt, zul je moeten procederen. Dat doe ik ook. Zakelijk en doelgericht. Als advocaat zal ik echter altijd mijn uiterste best doen, conflicten op een andere manier op te lossen", zegt Janny van Vonderen. "Een procedure verhardt het conflict altijd."

"Ik informeer mijn cliënten altijd, zodat ze weten welke keuzes ze maken. Elke keuze leidt tot een andere uitkomst. Vanuit mijn juridisch perspectief begeleid en adviseer ik mijn cliënten. Hoe zit jouw situatie juridisch in elkaar? Welke wettelijke mogelijkheden bestaan er? Ik vraag mijn cliënt altijd wat hij of zij wil. Wat is het doel dat je voor ogen staat? Welke wet- en regelgeving bestaat daarover? Welke aspecten weegt een rechter tegen elkaar af? Bereik je met je voorgenomen stappen dat doel?"

"Bij een vastgelopen situatie vraag ik altijd door", zegt de advocaat. "Wat moet, volgens mijn cliënt, de andere partij doen om de situatie een positieve wending te geven? Wat wil iemand zelf doen? Dit soort vragen bespreek ik altijd voor we besluiten dat een gerechtelijke procedure de aangewezen weg is."

De advocaat geeft een voorbeeld uit haar praktijk. "Zowel in de Nederlandse wet als in het Internationaal Verdrag Rechten van het Kind staat dat een kind recht heeft op contact met beide biologische ouders. Dat is dus ook het uitgangspunt van iedere rechter. Daar dacht ik meteen aan toen een vader die in scheiding lag en betrokken wilde blijven bij de opvoeding van zijn kind, bij mij aanklopte omdat zijn ex-vrouw hun kind bij hem weg hield."

"De vader wilde zijn baby gezamenlijk opvoeden, de ene week bij hem, de andere week bij haar. Zijn ex-vrouw wilde daar niets van weten. Ze nam een wat rigide houding aan op basis van een bepaald onderzoeksrapport. Samen met de vader heb ik me verdiept in dat rapport en we raadpleegden een orthopedagoog. Zo brachten we nuances aan in de conclusies die moeder trok uit het rapport."

"Het bleek van belang voor een goede hechting dat het kind beide ouders met grote regelmaat zag. Beide ouders zijn belangrijk, evenals regelmatig contact gedurende de week. Daarna ontstond er - zonder tussenkomst van een rechter - een voorstel waarbij de baby bij de moeder woonde, en de vader daarnaast wekelijks meerdere keren een dagdeel de zorg voor het kind op zich nam. De omgangsregeling is nog steeds van toepassing en aangepast naar een omgangsregeling die passend is voor de kleuter die de baby van toen inmiddels is. Het kind is gedurende de week nu ook meerdere nachten bij de vader."

Janny van Vonderen: "De rechter hoefde geen omgangsregeling af te dwingen voor deze ouders. En het mooie vind ik dat ook bij de andere conflicten rond de echtscheiding, bijvoorbeeld over alimentatie, deze ouders de dialoog als eerste stap gewoon vinden."

Zij de Advocaat | Aart van der Leeuwlaan 18, De Meern | www.zijdeadvocaat.nl