Filosoof Jeroen Linssen schreef een boek over 'Hebzucht'.
Filosoof Jeroen Linssen schreef een boek over 'Hebzucht'. Foto: Ted van Aanholy.

Lezing over hebzucht in Brede School

DRACHTEN - Filosoof Jeroen Linssen houdt op dinsdagavond 15 oktober een lezing over hebzucht. De avond is in de Brede School De Drait in Drachten, aan de Flevo 190.

"Greed is good!" zegt Gordon Gekko in de film Wallstreet. Voor de goede verstaander klinkt in deze uitspraak het gedachtegoed van Adam Smith door. Deze filosoof meende dat het algemeen belang het beste gediend wordt als iedereen vooral zijn eigen voordeel nastreeft. Daar valt echter wat op af te dingen. Hebzucht kan namelijk ook beschouwd worden als de oorzaak van de financiële ineenstorting en de economische crisis die daarop volgde. Is hebzucht een deugd of een zonde? Daar is in de loop der geschiedenis verschillend over gedacht. En nog steeds buigen economen en filosofen hun hoofd over vragen die te maken hebben met hebzucht, de vrije markt en het goede leven. Filosoof Jeroen Linssen spreekt deze avond over hebzucht.

Jeroen Linssen is universitair hoofddocent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is de schrijver van het boek 'Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid'. De lezing begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De entree bedraagt € 8,00 (inclusief consumpties). Jongeren betalen € 5,00. Zie voor meer inlichtingen de website
www.filosofischcafedrachten.nl.