In de Gasthuisstraat in Ferwert heeft Wonen NW Friesland dit jaar nog wel nieuwbouwwoningen kunnen opleveren.
In de Gasthuisstraat in Ferwert heeft Wonen NW Friesland dit jaar nog wel nieuwbouwwoningen kunnen opleveren. Foto: Ingezonden

Wonen NW Friesland: "Verhuurderheffing remt verbeteringen"

SINT ANNAPAROCHIE - Woningstichting Wonen Noordwest Friesland wil af van de zogeheten Verhuurderheffing. Die bedraagt voor deze relatief kleine woningstichting 2,6 miljoen euro per jaar, tien jaar lang.

Dit heeft tot gevolg dat het verbeteren van de energiezuinigheid van 500 woningen niet kan doorgaan, meldt de woningstichting. Oftewel: "Daardoor moet Wonen Noordwest Friesland haar plannen voor het verbeteren van woningen en voor herstructurering drastisch bijstellen."

Van deze 26 miljoen euro konden ongeveer 500 woningen duurzaam worden verbeterd, bijvoorbeeld van label D naar label A+. Ook konden 160 verouderde en energieslurpende woningen worden vervangen door gasloze en duurzame nieuwbouwwoningen met label A+++. Zo'n project is onlangs nog uitgevoerd in de Gasthuisstraat in Ferwert (zie foto).

"Deze plannen verdwijnen nu helaas in de prullenbak. Dit tezamen met een flink deel van de ambities om een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen, maar ook aan de betaalbare woonlasten voor onze huurders."

Totaal 20 miljard euro in tien jaar

De 26 miljoen maakt deel uit van de ruim 20 miljard euro die de corporaties in Nederland in tien jaar moeten betalen, om de staatsschuld te verminderen, heeft koepelorganisatie Aedes berekend. Dit is afgesproken tussen de Nederlandse regering en de Europese Unie.
"Wonen Noordwest Friesland doet een dringend beroep op het Rijk, maar ook op de gemeenten en de provincie Fryslân om er alles aan te doen dat de Verhuurderheffing van tafel gaat", meldt de woningstichting.
De 26 miljoen euro is gebaseerd op het door de rijksoverheid bepaalde percentage van 0,561 procent van de WOZ-waarde voor het berekenen van de Verhuurderheffing. Die WOZ-waarde van de woningen van Wonen Noordwest Friesland bedroeg volgens het jaarverslag 2018 op 1 januari 2017 ongeveer 408 miljoen euro. Die is in 2018 en dit jaar in totaal echter gestegen met ongeveer elf procent, meldt de woningstichting. "Die stijging blijft, in mindere mate, ook nog doorgaan."