Stroomkabel van 'wind op zee' naar Burgum?

BURGUM - Dinsdag 8 oktober is er een inloop-informatie-avond in partycentrum De Pleats in Burgum, van 19.00 tot 21.00 uur. Die gaat over het mogelijk aanleggen van een stroomkabel van een windturbinepark op de Noordzee naar het transformatorstation bij Burgum.

Voor 'Burgum' zijn er drie tracé's nader beschreven. Maar er zijn nog zes andere mogelijkheden: drie naar het transformatorstation Vierverlaten (pal westelijk van Hoogkerk, provincie Groningen) en drie naar de Eemshaven. 'Burgum' heeft een 220 kV-station, de twee andere stations zijn 380 kV.

Het bedrijf TenneT is initiatiefnemer en door de minister van Economische Zaken en Klimaat aangewezen als toekomstig beheerder. Het windenergiepark wordt op de Noordzee aangelegd, circa honderd kilometer noordelijk van Burgum. Dat is ook bijna de lengte van het kortste (westelijke) kabeltracé: circa 97 kilometer. Het 'middentracé' naar Burgum is zo'n twee kilometer langer, het oostelijke tracé is circa 100 kilometer lang. De drie tracé's naar Vierverlaten en de drie naar Eemshaven zijn allemaal wat langer, het langste is zo'n 116 kilometer. Als de planning uitkomt, kan de bouw in 2023 starten en in 2026 klaar zijn.